BACK

Ρολό λεμονιού με κρέμα lemon curd

Από τα πιο παχυντικά γλυκά που υπάρχουν που δεν παύουν όμως να είναι πεντανόστιμα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.8 (4 votes)

Συστατικά:

4 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
115 γρ (1/2 φλιτζάνι) ψιλή ζάχαρη
ξύσμα από 2 λεμόνια
5 ml (1 κουταλάκι) εσάνς βανίλιας
25 γρ (1/4 φλιτζανιού) αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
40 γρ (1/3 φλιτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
45 ml (3 κουταλιές) ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Για την κρέμα lemon curd
300 ml (1 1/4 φλιτζανιού) πηχτή κρέμα γάλακτος
60 ml (4 κουταλιές) φρέσκο lemon curd

Οδηγίες:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί 33x23 εκ., κατάλληλο για παντεσπάνι, και το στρώνετε με χαρτί ζαχαροπλαστικής.

 

  Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψει το μείγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και την εσάνς βανίλιας, προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και το αλεύρι, και ανακατεύετε το μείγμα με μια σπάτουλα.
  Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτετε σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, την υπόλοιπη ζάχαρη ώσπου να γίνει γυαλιστερή μαρέγκα. Αναμειγνύετε με το μείγμα των κρόκων αρχικά τη μισή μαρέγκα και κατόπιν την υπόλοιπη.
  Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε για 10 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει και όταν το αγγίζετε να επανέρχεται. Το σκεπάζετε με ένα κομμάτι χαρτί ζαχαροπλαστικής και με μία υγρή πετσέτα κουζίνας. Το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί.
  Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος και την αναμιγνύετε με το lemon curd. Βάζετε σε επίπεδη επιφάνεια χαρτί ζαχαροπλαστικής και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Τοποθετείτε το παντεσπάνι πάνω στη ζάχαρη. Ξεκολλάτε το xαρτί από το παντεσπάνι και το αλείφετε με κρέμα lemon curd αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες του.
  Χρησιμοποιώντας το χαρτί κάτω από το παντεσπάνι ως οδηγό, το τυλίγετε σε ρολό αρχίζοντας από τη φαρδιά πλευρά. Τοποθετείτε το ρολό σε πιατέλα με την ένωση προς τα κάτω. Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.


Φρέσκο lemon curd (για 450 γρ)

Βάζετε το ξύσμα και το χυμό 3 λεμονιών σε σκεύος με 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε 1 κουταλιά κορν-φλάουρ διαλυμένο σε 1 κουταλιά κρύο νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 κρόκους χτυπώντας συνεχώς. Ξαναβάζετε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά 1/4 φλιτζανιού βούτυρο. Μεταφέρετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και το κλείνετε αεροστεγώς. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε το μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.


 

 

Tips

Το γεμισμένο ρολό το αφήνετε διπλωμένο με το χαρτί ζαχαροπλαστικής για 1 λεπτό περίπου, ώστε να σταθεροποιηθεί το σχήμα του, πριν αφαιρέσετε το χαρτί και το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: