BACK

Ψητό ψάρι Λευκωσίας

Απίθανο ψάρι με φρέσκα αρωματικά και μπαχαρικά ψημένο στο φούρνο με φέτες από λεμόνι και ντομάτα που δίνουν αρώματα και υγρασία αλλά και ψίχουλα ψωμιού που φτιάχνουν την πιο τραγανή κρούστα! Πρωτότυπη ιδέα για ένα κυριακάτικο γεύμα ή και ένα γεύμα με φίλους! 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για το γαρνίρισμα

½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κ.γλ. τριμμένο κύμινο
1 κ.γλ. τριμμένος κολίανδρος
αλάτι
3 φλ. τρίμματα ψωμιού ολικής αλέσεως
½ φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
 
Για το κυρίως πιάτο
1 κιλό φιλέτα λευκού ψαριού
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
χυμός δύο λεμονιών
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φέτες λεμονιού
 

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. 
  • Ξεπλένουμε τα φιλέτα ψαριού σε κρύο νερό, σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. 
Προσθέτουμε σκόρδο και τσιγαρίζουμε για ένα λεπτό. 
Προσθέτουμε το καγιέν, κύμινο, κολίανδρο και αλάτι, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην καούν. 
Προσθέτουμε τα τρίμματα ψωμιού και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν με τα μπαχαρικά και το λάδι.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι τα τρίμματα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. 
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμα και έπειτα τα βγάζουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε το ψάρι από την πλευρά του δέρματος σε ένα λαδωμένο ταψί.
 Απλώνουμε ομοιόμορφα τις ψιλοκομμένες ντομάτες πάνω από το ψάρι. 
Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το μαϊντανό και έπειτα το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. 
Ολοκληρώνουμε με τα τρίμματα ψωμιού, καλύπτοντας πλήρως το ψάρι.
Ψήνουμε χωρίς σκέπασμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ψάρι να κομματιάζεται εύκολα με ένα πιρούνι. 
Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού.
 
Σερβίρουμε με ρύζι ή πλιγούρι και μια πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο, ξίδι και σκόρδο.

 

Tips

Ιδανικό επιδόρπιο για αυτό το γευστικό πιάτο είναι τα φρέσκα φρούτα ή ένα γενναίο κομμάτι μπακλαβά.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: