BACK

Τυρομπουγάτσα

Από το βιβλίο Καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική του Αρχιμανδρίτη Δοσίθεου.

Έκδοση Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης.

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1/2 κιλό φύλλο για πίτα ή 6-8 φύλλα χωριάτικα
1 κιλό γάλα πλήρες (εαν είναι δυνατόν πρόβειο)
6 αβγά
3-4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι σκληρό
300 γρ. σκληρή φέτα τριμμένη
200 γρ. σκληρό ή ημίσκληρο τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα, Σαν Μιχάλη)
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο γάλακτος για την κρέμα

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C

1. Στο κρύο γάλα ρίχνουμε λίγο-λίγο το σι­μιγδάλι και το χτυπάμε με το σύρμα των αβγών για να ανακατευτεί.

2. Ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα με ξύλινη σπάτουλα για να μη σβολιάσει.

3. Ρίχνουμε και το βούτυρο. Όταν αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει αποσύρρουμε  από τη φωτιά.

4. Σιγά σιγά ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στα αβγά χτυπώντας τα συνεχώς.

5. Προσθέτουμε και τα τυριά και ανακατεύουμε.

6. Τοποθετούμε στο ταψί τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο ένα ένα.

7. Απλώνουμε την κρέμα με το σιμιγδάλι και τα τυριά σε μια στρώση.

8. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας τα πάλι με βούτυρο. Στο τελευταίο φύλλο ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε την πίτα για 45-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά

 

 

 

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: