BACK

Τυρόπιτα Ζαγοράς

Μια πίτα από τη Ζαγορά Πηλίου του σεφ Τσανακλίδη που θα σας θυμίσει την μυρωδιά του χωριού τον χειμώνα

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (4 votes)

Συστατικά:

Για τη ζύμη
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Νερό

για την γέμιση

300 γρ. ανθότυρο
300 γρ. φέτα
1 σφην. ελαιόλαδο
4 αβγά
3 κ.σ. γάλα
Αβγό για άλειμμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Οδηγίες:

Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο μας ως εξής. Για κάθε χούφτα αλεύρι που βάζουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μια ξύδι και λίγο νερό. Υπολογίζουμε την ποσότητα της ζύμης σύμφωνα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε.
Αφού λοιπόν ανακατέψουμε καλά και φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη την αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει καλά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση βάζοντας σε ένα μπολ τα τυριά, τα αβγά, το ελαιόλαδο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε καθαρή επιφάνεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και με τη χρήση ενός πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε δύο λεπτά φύλλα μακρόστενα.
Τοποθετούμε τη μισή γέμιση στο ένα και τη μισή στο άλλο φύλλο και τυλίγουμε προσεκτικά σχηματίζοντας δύο μεγάλα μπαστουνάκια.
Φροντίζουμε ώστε η ένωση της ζύμης να είναι από την κάτω πλευρά της τυρόπιτα ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο, αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αβγό με γάλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το φύλλο μας να ψηθεί καλά και να έχει ωραίο χρώμα.

Tips

Το φύλλο που γίνεται με αλεύρι, λάδι, ξύδι και νερό είναι ιδανικό και για σπανακόπιτα ή ακόμα και κρεατόπιτα!