BACK

Μελεκούνι

Σύμφωνα με την παράδοση στο νησί της Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους ένα μελεκούνι, γι αυτό και λέγεται το γλυκό της χαράς. Είναι από τα πιο υγιεινά σνακ. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κιλά σουσάμι
1 κ.κ  κανέλα τριμμένη
1 κ.κ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κιλό θυμαρίσιο μέλι
250 γρ. αμυγδαλο
1 κ.κ. χυμό λεμονιού

Οδηγίες:

Πλένουμε καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σίτα.

Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Εν τω μεταξύ βάζουμε το μέλι σε βαθιά, απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μέσα στο μέλι ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού για να δέσει καλύτερα και να πάρει επιπλέον άρωμα. Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.

Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο το μέλι, ρίχνουμε λίγο μέσα σε μπολάκι με νερό( σε θερμοκρασία δωματίου). Μόνο αν το μέλι μαζεύεται σαν μαλακιά καραμέλα σε μπαλίτσα είναι έτοιμο.

Το κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού. Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Απλώνουμε το μείγμα όπως είναι χλιαρό, σε μια παχιά στρώση (3 εκ. περίπου) πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας.

Περιμένουμε να κρυώσει λίγο.

Με το ίδιο ξύλο που μοιάζει με χάρακα, κόβουμε λωρίδες κατά μήκος και κόβουμε κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, τοποθετώντας το μαχαίρι διαγώνια καθώς χωρίζουμε τα κομμάτια (διαστάσεις περίπου 5Χ5 cm). Τυλίγουμε ένα-ένα τα μελεκούνια σε κομμάτια διάφανης ζελατίνας.

Tips

Μπορειτε να προσθέσετε όποιο ξηρό καρπό θέλετε
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: