BACK

Konafa (αιγυπτιακό γλυκό με φύλλο και κρέμα)

'Ενα γλυκό σαν να βγήκε από παραμύθι!Κλασσικό ανατολίτικο, σιροπιαστό που και μόνο στην σκέψη του σου τρέχουν τα σάλια! Ιδανικό για γιορτινές μέρες ή ένας λόγος η απλή μέρα να γίνει ξεχωριστή...

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.6 (5 votes)

Συστατικά:

Ζύμη
1/2 κιλό φύλλο ζύμης κομμένο σε λωρίδες
2 μπαστούνια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

Γέμιση κρέμας
4 κουτ. σούπας ρυζάλευρο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 φλιτζάνια γάλα
½ φλιτζάνι παχιά κρέμα

Σιρόπι
1 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ροδόνερο ή νερό άνθους πορτοκαλιάς"
 

Οδηγίες:

1. Ετοιμάζουμε την γέμιση κρέμας ανακατεύοντας το cream of rice, τη ζάχαρη και ½ φλιτζάνι γάλα, μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.
2. Αφήνουμε τα 2 φλιτζάνια γάλα να πάρουν μια βράση και μετά προσθέτουμε στο βραστό γάλα την πάστα ρυζιού ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει πολύ πηχτό.
4. Σιγουρευόμαστε ότι δεν σβολιάζει και ότι δεν κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
5.  Αφήνουμε το μίγμα γάλακτος να κρυώσει και μετά προσθέτουμε την παχιά κρέμα. Ανακατεύουμε καλά.
6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά την ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού, μέχρι να πήξει τόσο ώστε να καλύπτει την μεταλλική κουτάλα.
7. Προσθέτουμε το ροδόνερο και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά ακόμα ανακατεύοντας, μέχρι να αναμιχθούν καλά.
8. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς στο ψυγείο.
9. Για να ετοιμάσετε το Konafa, βγάζουμε και χωρίζουμε τις μισές λωρίδες ζύμης Konafa.
10. Περιχύνουμε το μισό λιωμένο βούτυρο πάνω στη ζύμη konafa.
11. Δουλεύουμε τη ζύμη ώστε κάθε λωρίδα να είναι σκεπασμένη με βούτυρο.
12. Απλώνουμε τη ζύμη στον πάτο ενός ταψιού 23x23x5 εκατοστά.
13. Περιχύνουμε την κρέμα γέμισης πάνω στη ζύμη.
14. Σκεπάζουμε την κρέμα γέμισης με τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που προαναφέρθηκε.
15. Αφήνουμε να ψηθεί σε φούρνο στους 350 για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
16. Το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως το σιρόπι πάνω στο ζεστό Konafa.
Σερβίρεται και ζεστό και κρύο.