BACK

Ορτύκια και μελιτζάνες

Πρόκειται για πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς και σπανιότητας. Προέρχεται από τα ακριτικά νησιά μας των μικρασιατικών παραλιών, Χίο και Μυτιλήνη. Εποχιακό έδεσμα του φθινοπώρου όταν οι μελιτζάνες φθάνουν στο μέγιστο της νοστιμιάς τους, μπορεί να εκτελεσθεί και με πιτσούνια ή σε μια ελαφρύτερη ακόμη παραλλαγή με μικρά ατομικά κοτοπουλάκια.

 
 
 
 
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.9 (7 votes)

Συστατικά:

4 ορτύκια
4 μελιτζάνες ανάλογες με το μέγεθος των ορτυκιών
1 + 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
0,15 λίτρα κόκκινο κρασί
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδου χωρίς την πράσινη ουρίτσα κομμένες στη μέση
θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

 

1.Πλένουμε καλά τα ορτύκια.
2.Αφαιρούμε τα εντόσθια.
3.Κρατάμε και ψιλοκόβουμε το συκώτι τους.
4.Πλένουμε και αφαιρούμε το κοτσανάκι των μελιτζανών.
5.Χαράσσουμε κατά μήκος μέχρι τα 3/4 του ύψους.
6.Αφαιρούμε από κάθε μελιτζάνα τόση από τη σάρκα ώστε να δημιουργηθεί μια τσέπη που να χωρέσει μέσα ένα ορτύκι.
7.Αλατίζουμε εσωτερικώς κι αφήνουμε τις μελιτζάνες ανάποδα στο σουρωτήρι για ν' αφήσουν τα υγρά τους.
8.Προθερμαίνουμε τον φούρνο σroυς 180 C.
9.Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 2 κ. σ. ελαιόλαδο.7.Ροδίζουμε τις πιπεριές και το σκόρδο επί 5 λεπτά. 8.Προσθέτουμε τα ορτύκια και το συκώτι τους.
10. Αλατοπιπερώνουμε. 
11.Αναμιγνύουμε. 
12.Ροδίζουμε επί 7 λεπτά. 
13.Σβήνουμε με το κρασί και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
14.Μόλις το κρασί εξατμισθεί κατά το ήμισυ βγάζουμε τα ορτύκια από την κατσαρόλα.
15.Λιώνουμε τα συκωτάκια και το σκόρδο με το πιρούνι.
16.Γεμίζουμε την κοιλίτσα των ορτυκιών με τις πιπεριές. 
17.Αλείφουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας με το μίγμα σκόρδου-συκωτιού.
18.Τοποθετούμε τα ορτύκια μέσα στις μελιτζάνες. Αν χρειαστεί, δένουμε κάθε μελιτζάνα με σπάγγο.
19.Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με 1 κ. σ. ελαιόλαδο.
20.Τοποθετούμε τις μελιτζάνες μέσα στο πυρίμαχο.
21.Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες ψιλοκομμένη πάνω από τις μελιτζάνες-φωλιές. 
22.Περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
23.Ψήνουμε επί 130 λεπτά περίπου, κατά την πρώτη ώρα σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο και εν συνεχεία το αφαιρούμε.
24.Κρίνοντας αν είναι απαραίτητο, θα προσθέσετε ελάχιστο ελαιόλαδο κατά το ψήσιμο. 
Σερβίρουμε αμέσως.
 
 
 

Tips

Αν και ακούγεται κάπως τραβηγμένο σαν ιδέα, τα ορτύκια μπορείτε πλέον να τα βρείτε ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Φυσικά αν έχετε δικό σας προμηθευτή ακομα καλύτερα. Πάντως σίγουρα δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας !Η ταπεινή μας γνώμη είναι να κόψετε τα κεφαλάκια των πουλιών διότι το μακάβριο θέαμα ίσως χαλάσει τη διάθεση κάποιων ζωόφιλων καλεσμένων σας. Βλέπεις, άλλο να γεύεσαι κι άλλο να βλέπεις ακριβώς τι τρως!