BACK

Αυγά με πιπεριές - Τσιγαριστό Έβρου

Είναι γνωστή η αδυναμία που έχουν οι Βορειοελλαδίτες στις πιπεριές. Από τη στιγμή που αρχίζουν να ωριμάζουν οι κάθε λογής και είδους πιπεριές, όλο και βρίσκουν τρόπους να τις μαγειρεύουν.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κιλό πιπεριές
1 φλιτζανάκι λάδι
½ κιλό ντομάτες
½ κιλό φέτα
5 αυγά
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες:

Όταν λένε άλλωστε "γεμιστά", οι άνθρωποι εννοούν μόνο τις γεμιστές πιπεριές. Η αλήθεια είναι ότι τις μαγειρεύουν και με χίλιους δυο τρόπους: με κρέας, με κοτόπουλο, με ψάρι, με άλλα λαχανικά, με αυγά, με τυρί, μόνες τους... πιπεριές να 'ναι! Φυσικά αυτό που λατρεύουν είναι οι μακρόστενες καυτερές πιπεριές, που τις θεωρούν το κόσμημα της γεύσης και των φαγητών και τις τρώνε χωρίς να τσούζουν ούτε τα μάτια τους. Πρέπει να πω πάντως ότι τόσο για γεμιστές όσο και για τα διάφορα φαγητά οι πιο κατάλληλες είναι οι πράσινες, μεγάλες μεν αλλά με λεπτά τοιχώματα. Αυτές που κυκλοφορούν τιάρα με τη χοντρή σάρκα προέρχονται από ξένο σπόρο - αμερικάνικη ράτσα. Και η γεύση τους και η συμπεριφορά τους στο μαγείρεμα είναι διαφορετική από τις λεπτόσαρκες. που έχουν και πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα. Αυτές όταν τις βρείτε -υπάρχουν στις υπαίθριες αγορές- να τις πάρετε το δίχως άλλο για γέμισμα.

Για τη σημερινή μας συνταγή είναι οι πιο κατάλληλες, αν όμως δεν τις βρείτε πάρτε τις μακρόστενες αλλά γλυκιές - όχι καυτερές. Για να φτιάξετε λοιπόν το "τσιγαριστό", όπως το φτιάχνουν οι Σαρακατσάνες στο χωρίο Κοίλα του Έβρου, θα κόψετε φέτες 1 κιλό πιπεριές. Η Ντίνα Βασιλειάδου που μου έδωσε τη συνταγή ως αυθεντική Σαρακατσάνα χρησιμοποιεί βούτυρο, άλλωστε η περιοχή δεν παράγει λάδι.

Εγώ όμως χρησιμοποιώ λαδάκι. Βάλτε λοιπόν στο τηγάνι 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι και μαράνετε τις κομμένες πιπεριές. Προσθέστε 1/2 κιλό ντομάτες τριμμένες, χωρίς σπόρια. Όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά της ντομάτας προσθέστε ½ κιλό φέτα τριμμένη στο χέρι (ή μισή φέτα μισή μυζήθρα). Τέλος προσθέστε 5 αυγά χτυπημένα και ανακατέψτε μέχρι να τηγανιστούν κι αυτά. Αλάτι και πιπέρι όσο επιθυμείτε. Συνοδέψτε το "τσιγαριστό" με πράσινη σαλάτα ωμή ή βραστά κολοκυθάκια.