BACK

Πίτα με φρέσκο και καπνιστό σολομό

Μία gourmet πίτα για το τραπέζι σας σε μια πιο ειδική περίσταση ή για μια φορά που θέλετε κάτι όχι τόσο συνηθισμένο. Ο σολομός ταιριάζει  πολύ με την κρέμα. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο μεγάλο ταψί και 2 φύλλα ζύμης, σκεπάζοντας το μείγμα της γέμισης με το δεύτερο. Σ' αυτήν την περίπτωση θα κάνετε μια τρύπα στη μέση της ζύμης, για να μην πανιάσει το φύλλο από την υγρασία της γέμισης κατά το ψήσιμο.

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (2 votes)

Συστατικά:

1 ρολό σφολιάτα φρέσκια (300-400 γρ.)
600 γρ φιλέτο φρέσκου σολομού
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
3-4 φέτες καπνιστού σολομού κομμένες σε μακριές λωρίδες
1 αβγό για επάλειψη

Για την κρέμα
3 αβγά
40 γρ αλεύρι
500 ml κρέμα γάλακτος
70 γρ τριμμένο τυρί έμενταλ
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή βασιλικό
3-4 κ.σ.κέτσαπ
φρεσκοτριμμένους κόκκους πράσινου και κόκκινου πιπεριού
αλάτι
μοσχοκάρυδο

Οδηγίες:

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια.

2. Σοτάρουμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

3. Κόβουμε το φρέσκο σολομό σε κυβάκια 3-4 εκ., τον σοτάρουμε και τον κρατάμε στην άκρη.

4. Βουτυρώνουμε ή καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας ένα βαθύ ταψάκι με διάμετρο 23 εκ. περίπου.

5. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψάκι, προσέχοντας να ξεπερνάει κατά πολύ τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Χτυπάμε τα 3 αβγά και το αλεύρι με αβγοδάρτη, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το τριμμένο έμενταλ, τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το σοταρισμένο σολομό.

Πασπαλίζουμε με πράσινο και κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον άνηθο, το κέτσαπ και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το σκεπάζουμε με το φύλλο που περίσσεψε.

Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το φύλλο ζύμης για να ροδίσει ομοιόμορφα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.

Όταν ψηθεί η πίτα, τη βγάζουμε από το σκεύος, την αφήνουμε να κρυώσει και τη στολίζουμε με τις λωρίδες του καπνιστού σολομού.