BACK

Παέγια θαλασσινή

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό ισπανικό πιάτο σε μία συνταγή με πολλά στάδια και συστατικά, με tips και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.2 (12 votes)

Συστατικά:

1 φλ. ελαιόλαδο
12 μεγάλες καραβίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλoκoμμένo
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
1 φλ. άσπρο ξηρό κρoσi
250 γρ. μύδια
250 γρ. γυαλιστερές ή στρείδια
1 φλ. ζωμό από τα θαλασσινά
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκoμμένo
250 γρ. καλαμαράκια κομμένα σε ρoδέλες
300γρ. αρακά βρασμένο (προαιρετικά)
2 κόκκινες πιπεριές ψημένες και ξεφλoυδισμένες
30 τριχούλες σαφράν διαλυμένες σε λίγο ζεστό νερό
1 κουτ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα..
6 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (5+1)
2 φλ. ρύζι αρμπόριο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για διακόσμηση

Οδηγίες:

  • Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ του φούρνου για 10-12 λεπτά
  • Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις καραβίδες και τις γυαλιστερές ή τα στρείδια.
  • Αχνίζουμε τα θαλασσινά σε ένα τηγάνι, πετάμε τα κλειστά, σουρώνουμε το νερό τους και το κρατάμε.
1. Ζεσταίνουμε σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι το μισό λάδι και σοτάρουμε τις καραβίδες ολόκληρες, ακαθάριστες μέχρι να ροδίσουν.
2. Τις βγάζουμε από το τηγά­νι και όταν κρυώσουν λίγο αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη. Κρατάμε 3-4 ακαθάριστες για διακόσμηση.
3. Χτυπάμε τα κελύφη και τα κεφάλια στο μπλέντερ με λiγo νερό μέ­χρι να γίνoυν πολτός. Σουρώνουμε τον πολτό μέσα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και τον κρατάμε σε ένα μπολ.
4. Σοτάρουμε στο τηγάνι τις καραβίδες, το κρεμμύδι και τις ντομάτες με λίγο λάδι.
5. Σβήνουμε με το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό.
6. Προσθέτουμε το σουρωμένο πολτό από τα κεφάλια και τα κελύφη των καραβίδων και το νερό από τα θαλασσινά και βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ
7. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια.
8. Ρίχνουμε τη σάλτσα από το μπολ, τον κρόκο, την πάπρικα και λίγο λίγο το ζεστό ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
9. Βράζουμε το ρύζι για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά και 5 λεπτά πριν τέλος προσθέτουμε τις καραβίδες με τα θαλασσινά και τις πιπεριές ή τον αρακά, αν το χρησιμοποιούμε.
10. Αφήνουμε την παέγια για 5-10 λεπτά να σταθεί σκεπασμένη­ με μια πετσέτα.
11. Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού και με τις ολόκληρες καραβίδες και σερβίρουμε μέσα από το τηγάνι.
 
Από το βιβλίο Ταξιδιώτης στην κουζίνα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.