BACK

Μπαρμπούνια γεμιστά με ντομάτα και μαϊντανό

Λαχταριστά μπαρμπουνάκια με αρώματα βουνού.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (2 votes)

Συστατικά:

1 μέτρια ντομάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
2/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανό, και επιπλέον 3-4 κλωνάρια για στόλισμα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι και μπόλικο φρεκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 μεγάλα μπαρμπούνια, καθαρισμένα, πλυμένα και στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας
3-4 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι, ή περισσότερο
2 κουταλιές σούπας νερό
 

Οδηγίες:

Εμπνευσμένη από συνταγή της Δώρας Παρίση, από το βιβλίο της  “Γεύσεις Αιγαίου”

 

 

Σε γαβάθα ανακατώστε την ψιλοκομμένη ντομάτα (στραγγίστε την αν έχει πολλά υγρά), το μισό  ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.

 

Βάλτε από το μείγμα αυτό 1-2 κουταλιές στην κοιλιά του κάθε μπαρμπουνιού, και δέστε τα με χοντρή βαμβακερή κλωστή που θα την τυλίξετε γύρω από το κάθε ψάρι, για να μην αδειάσει η γέμιση.

 

Σκεπάστε τα ψάρια και βάλτε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά, και μέχρι 1 ώρα, να μαριναριστούν.

 

Ετοιμάστε ψησταριά με κάρβουνα ή προθερμάνετε καλά το γκρίλ.

 

Αλείψτε με ελαιόλαδο τα ψάρια και από τις δυό μεριές, και ψήστε τα περίπου 8 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να σφίξουν. Προσοχή, να μην τα παραψήσετε.

 

Ανακατώστε σε γαβάθα τον υπόλοιπο μαϊντανό με το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το νερό και όση γέμιση ενδεχομένως σας περίσσεψε, για να κάνετε τη σάλτσα. Βάλτε αλάτι και πιπέρι.

 

Τοποθετήστε τα ψημένα μπαρμπούνια σε πιατέλα, περιχύστε τα με τη σάλτσα, αφήστε τα να μείνουν 2-3 λεπτά,  και γυρίστε τα να  μουσκέψουν και από την άλλη πλευρά.

 

Στολίστε τα με κλωνάρια μαϊντανό και σερβίρετε τα ψάρια αμέσως, ή αφήστε τα να κρυώσουν, και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. 

 

Αγλαΐα Κρεμέζη, από το βιβλίο Συνταγές & Ιστορίας για Μάγειρες με Ανησυχίες, Ανοιξη- Καλοκαίρι (εκδόσεις Πατάκη)