BACK

Μελομακάρονα

Ένα κλασικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι τις μέρες των γιορτών.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.2 (5 votes)

Συστατικά:

 

2 φλ. ελαιόλαδο
1φλ. κονιάκ
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
225 γρ. ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 κιλό μαλακό αλεύρι ή 750 γρ. αλεύρι και 250 γρ. σιμιγδάλι
2 κουταλιές μπέικιν-πάουντερ
1 κ.σ. σόδα
1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
κανέλα
2 φλ. μέλι
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
κανέλα και γαρίφαλα

Οδηγίες:

 

1. Ανακατεύουμε το λάδι με το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα  χτυπάμε  καλά.
2. Διαλύουμε μέσα στο αλεύρι το μπέικιν-πάουντερ και τη σόδα.
3. Βάζουμε το μείγμα του λαδιού σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι αργά, ζυμώνουμε και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα στρογγυλό ή οβάλ.
4. Μετά, κάθε μελομακάρονο το πιέζουμε ελαφρά στην επιφάνεια του τρίφτη, για σχέδιο.
5. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί, και σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C, για κάνα μισάωρο.
6. Αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί. 
7. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, 2 φλιτζάνια νερό και βράζουμε για κάνα πεντάλεπτο. 
8. Αφαιρούμε τον αφρό, προσθέτουμε κανελογαρίφαλα και, τέλος, περιχύνουμε τα μελομακάρονα με το ζεστό σιρόπι.
9. Πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα και με κανέλα.