BACK

Μαγειρίτσα με κοτόπουλο και μανιτάρια

Τι πιο λογικό να πειράξει κανείς την κλασική κοτόσουπα αβγολέμονο με τα υλικά της μαγειρίτσας? Ιδανική λύση για όσους δεν αγαπούν την αυθεντική μαγειρίτσα, αλλά και σαφέστατα ελαφρύτερη επιλογή για το στομάχι, η σούπα αυτή είναι όχι μόνο νοστιμότατη, αλλά και εύκολη στην παρασκευή της. Μπορείτε να την ετοιμάσετε από το πρωί και να την αβγοκόψετε πριν τη σερβίρετε.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (7 votes)

Συστατικά:

για το ζωμό
1 μεγάλο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
λίγα κλωναράκια σέλινο
1 κλωναράκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι

για τη σούπα

1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
250 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
λίγο ελαιόλαδο

για το αβγολέμονο

3 αβγά
χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.σ. κορν φλάουρ

Οδηγίες:

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και αφαιρούμε την πέτσα. Τα κόκαλα είναι που δίνουν τη γεύση στο ζωμό, οπότε κόβουμε το λαιμό και τα μπούτια σε περισσότερα κομμάτια. Δεν πετάμε τίποτα ΕΚΤΟΣ από τα εντόσθια. 

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο με λίγο ελαιόλαδο

2. Προσθλέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα το κοτόπουλο

3. Καλύοπτουμε με ζεστό νερό

4. Δένουμε το σέλινο, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο με σπάγκο κουζίνας και ρίξτε το μαζί με τους κτο ριχνουμε μαζί με τους κόκκους πιπεριού στο ζωμό.

5. Αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 60-90 λεπτά και ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται.

6. Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και σουρώνουμε καλά το ζωμό με ψιλό σουρωτήρι και τούλι, ώστε να πάρουμε έναν όσο το δυνατόν πιο καθαρό ζωμό.

7. Ξεψαχνίζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο και κρατάμε το μισό για τη σούπα. [Το άλλο μισό μπορούμε όταν κρυώσει να το βάλουμε στην κατάψυξη ή να το χρησιμοποιήσουμε  σε σαλάτες ή σάντουιτς.]

8. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο λάδι τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν καλά και να βγάλουν τα υγρά τους.

9. Ρίχνουμε το ζωμό στη κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει μαζί με το μαρούλι, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι όλα να μαλακώσουν, δηλαδή περίπου 10 λεπτά.

10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.

11. Σε ένα βαθύ μπολ αραιώνουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό και χτυπάμε με σύρμα τα αβγά.

12. Προσθέτουμε χτυπώντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά και το μισό τουλάχιστον ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

13. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζουμί, προσθέτουμε τα μανιτάρια και το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.