BACK

Λιβανέζικος μπακλαβάς

 

Ένας μπακλαβάς ιδιαίτερος, με γέμιση από σιμιγδαλένια κρέμα, άρωμα  φρέσκου βουτύρου και μπόλικο σιρόπι.
 
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (2 votes)

Συστατικά:

 

1/2 kg φύλλο κρούστας
370 γρ. ανάλατο βούτυρο, λειωμένο
 
Για τη γέμιση
3 φλ. γάλα
1/3  φλ. ζάχαρη
1 /4 κ.γλ. αλάτι
1/2 μισό φλ. σιμιγδάλι ψιλό
 
Για το σιρόπι
2 2/3 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 κ.σ.  χυμός λεμονιού

Οδηγίες:

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
1. Χωρίζουμε το φύλλο σε δύο ίσα μέρη. 
2. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί (28x40 εκ.).
3. Το περνάμε με μια γενναία δόση λειωμένου βουτύρου. 
4. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο και βουτυρώνουμε ομοίως.
5. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά από τα φύλλα. 
6. Τα υπόλοιπα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα, έτσι ώστε να μην ξεραθούν.
 
Παρασκευή της γέμισης:
7. Μέσα σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι, σε μέτρια φωτιά.
8. Προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι πασπαλίζοντας το λίγο-λίγο κι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και ψηθεί το σιμιγδάλι .
9. Απλώνουμε εξίσου το ζεστό μείγμα με το σιμιγδάλι πάνω σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
10. Βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα καλά-καλά.
11. Με όσο βούτυρο περισσέψει, περιχύνουμε το πάνω μέρος. 
12. Κόβουμε τα φύλλα σε 24 ίσα τετράγωνα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. 
13. Ενώ  ψήνεται ο μπακλαβάς, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 
14. Αφού πάρει μια βράση, το σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε.
15. Το κατεβάζουμε στη συνέχεια από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
16. Βγάζουμε και τον μπακλαβά από το φούρνο και αφαιρούμε όλο το περιττό βούτυρο γέρνοντας το ταψί στο πλάι.
17. Το ψήνουμε για 10 λεπτά, αφού περάσουμε ξανά την επιφάνειά του με το βούτυρο που έχουμε συγκεντρώσει από το ταψί έτσι ώστε να πάρει μια λάμψη το φύλλο. 
18. Τέλος, το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει όλο και τα αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες.
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: