BACK

Κρητικό στιφάδο

Ένα στιφάδο με κουνέλι, αποβραδίς μαριναρισμένο σε κρασί και μπαχαρικά,  με ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια, κομμάτια πορτοκαλιού  και πολλά αρώματα.Μια καταπληκτική συνταγή από τον Χρήστο Βενιέρη. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (4 votes)

Συστατικά:

 

1 μεσαίου μεγέθους κουνέλι (περίπου 1½ κιλό), κομμένο σε σερβιριζόμενα κομμάτια
 
Για τη μαρινάδα
2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
6-10 καρποί από μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
 
Αλεύρι για αλεύρωμα
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια
 

Οδηγίες:

 

Μαρινάδα
1. Αφαιρούμε  τα εντόσθια του κουνελιού, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
2. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
3. Προσθέτουμε το κρασί μαζί με τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και την κανέλα.
4. Μαρινάρουμε αποβραδίς το κουνέλι σκεπασμένο στο ψυγείο. 
5. Ζεσταίνουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
6. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να πάρουν μια διαφανή απόχρωση. 
7. Κουνάμε καλά την κατσαρόλα έτσι ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
8. Βγάζουμε το κουνέλι από τη μαρινάδα, το στραγγίζουμε και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
9. Πετάμε τη μαρινάδα. 
10. Βγάζουμε τα κρεμμυδάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
11. Προσθέτουμε άλλο ένα τέταρτο του φλιτζανιού ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να το ζεστάνουμε.
12. Βάζουμε τα κομμάτια από το κουνέλι και τα ψήνουμε καλά μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια-δυνατή φωτιά γυρνώντας τα από όλες τις μεριές.
13. Βάζουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού πάνω από το κουνέλι, περιχύνουμε με το κρασί και την ντομάτα, προσθέτετε τα δαφνόφυλλα και το ξυλάκι της κανέλας.
14. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι. 
15. Αφήνουμε το φαγητό να γίνει σε χαμηλή φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα, δηλαδή μέχρι να μαλακώσει. 
16. Έπειτα, το κατεβάζετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει 5 λεπτά και το σερβίρουμε.