BACK

Κλασικό ρολό της γιαγιάς τυλιγμένο με σφολιάτα

Το κλασσικό ελληνικό ρολό κιμά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (3 votes)

Συστατικά:

1 ½-2 φλιτζάνια ψίχα ή γαλέτα από άσπρο ψωμί, τριμμένη
1/3 του φλιτζανιού τριμμένη τομάτα
του φλιτζανιού γάλα
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, όσο το δυνατόν πιο άπαχο
1 αβγό
αλάτι & πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
2 αβγά βραστά ξεφλουδισμένα
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο και ολόκληρο
2 φύλλα σφολιάτα
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ βρέχουμε τη γαλέτα ή τη ψίχα του ψωμιού με την τομάτα και το γάλα. Δεν στύβουμε. Προσθέτουμε τον κιμά, το αβγό, το αλατοπίπερο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και ζυμώνουμε καλά, μέχρι το κρέας να πιει τα υγρά. Σχηματίζουμε το ρολό σαν "φρατζόλα". Με τα δάκτυλά μας ανοίγουμε κατά μήκος το ρολό και τοποθετούμε το καρότο στη μέση και τα δύο βραστά αβγά στις 2 άκρες. Κλείνουμε τσιμπώντας τον κιμά με τα δάκτυλά μας για να μη φαίνονται το καρότο και τα αβγά. Τοποθετούμε το ρολό σε μια πιατέλα ή σε ένα ρηχό ταψί στο ψυγείο από μισή έως 2 ώρες.

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ελάχιστα, χρησιμοποιώντας τον πλάστη, τα φύλλα της φρέσκιας σφολιάτας. Τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο του ενός φύλλου σφολιάτας με τη στρογγυλεμένη μεριά προς τα πάνω. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας. Κόβουμε το περιττό γύρω-γύρω και στριφογυρίζουμε την κάτω με την πάνω σφολιάτα, για να σχηματίσουμε μια μπορντούρα σαν στεφάνι (όπως κάνουμε στις παραδοσιακές πίτες), γύρω-γύρω στη βάση του ρολού. Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε 2-3 μέρη χωρίς να κόψουμε το ρολό. Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μια ώρα. Εάν ροδίσει η σφολιάτα προτού ψηθεί το ρολό, σκεπάζουμε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά αφού ψηθεί, πριν το κόψουμε.

Tips

Μπορείτε να παραλείψετε τα αυγά.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: