BACK

Γουρουνόπουλο σε λεμονόφυλλα

H  εποχή της σφαγής των γουρουνιών, η οποία ονομαζόταν και γουρουνοχαρά είναι οι γιορτές. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 ολόκληρο γουρουνάκι, το μέγεθος εξαρτάται από το πόσους καλεσμένους θα έχετε. Εμείς σας δίνουμε την συνταγή για 7 κιλά γουρούνι

Για τo μαρινάρισμα
1 φλ. ελαιόλαδο 
1 φλ. χυμό λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ματσάκι θυμάρι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο  ανακατεμένο με 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λεμονόφυλλα φρέσκα

Για τη γέμιση
10 ξερά σύκα, κατά προτίμηση Κύμης ψιλοκομμένα 
20 δαμάσκηνα απύρηνα ψιλοκομμένα
3 καρότα καθαρισμένα ψιλοκομμένα
10 κάστανα καθαρισμένα ψιλοκομμένα
2 ξινόμηλα τριμμένα
1 φλ τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο 
2 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
χυμό πορτοκάλι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο ξηρό 

Επάλειψη
κατά βούληση μέλι ,βούτυρο λιωμένο, θυμάρι και χυμό πορτοκαλιού 

Οδηγίες:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε μέσα το γουρούνι για όλο το βράδυ, αλλάζοντας του πλευρά μια φορά.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης, τοποθετούμε στην κοιλίτσα του γουρουνιού και μετά ράβουμε με σακοράφα. Χαράζουμε σε διάφορα σημεία και στις σχισμές μπήγουμε άφθονο αλατοπίπερο, χυμό και λεμονόφυλλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250ο βαθμούς C.
Στρώνουμε με  λεμονόφυλλα ταψί, βάζουμε το κρέας και ψήνουμε για μισή ώρα.

Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, και ψήνουμε μέχρι το γουρούνι λιώσει. Κάθε μισή ώρα ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε το κρέας με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί. 
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της Επάλειψης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Το τελευταίο μισάωρο, αλοίφουμε το γουρουνάκι, το ξαναβάζουμε στον φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να γλασαριστεί και να πάρει χρώμα.
 

 

Tips

Μπορείτε να το σερβίρετε ολόκληρο, αλλά εγώ προτιμώ να το σερβίρω κομμένο περιχύνοντας μπόλικη σαλτσούλα από πάνω.