BACK

Γιαουρτόπιτα

Κλασικο γλυκό της χώρας μας, που το φτιάχνουν μαμάμες και γιαγιάδες. Τώρα μπορούμε κι εμείς, ετοιμάζοντας μια πολύ νόστιμη σιορπιαστή γιαουρτένια πίτα!

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1/2 κιλό γιαούρτι
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μονο του
6 αβγά
2 λεμόνια
2 βανίλλιες
2 κ.γλ. σόδα
3 κ.σ. βούτυρο
αμύγδαλα

Σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού

Οδηγίες:

1. Δουλεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη για 10 λεπτά στο μίξερ.

2. Χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών μαρέγκα, πολύ σφιχτή να μην πέφτει από το πιάτο αν το γυρίσουμε.

3. Στο γιαούρτι με τη ζάχαρη ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο, τη βανίλια, τους κρόκους, το ξύσμα και τη σόδα με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

4. Ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με το χέρι από κάτω προς τα πάνω.

5. Συνεχίζουμε με το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας το μείγμα καλά.

Ψήνουμε αρχικά στους 200 C για 20 λεπτά και στη συνέχεια στους  175 C μέχρι να ψηθεί εντελώς, περίπου 40-60 λεπτά.

Για το σιρόπι

Αφήνουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 8 λεπτά και περιχύνουμε την πίτα αφού έχει κρυώσει το ένα από τα δυο (το κλασικό ένα ζεστό ένα κρύο ή η πίτα ή το σιρόπι).