BACK

Felafel (λιβανέζικα κεφτεδάκια)

Μια από τις πιο γνωστές λιβανέζικες γεύσεις. Ο συνδιασμός μπαχαρικών και η απίστευτη υφή που προσδίδει η φάβα σε κάνουν να μη μπορείς να σταματάς να τρως αυτούς τους πρωτότυπους κεφτέδες χωρίς ίχνος κρέας. Παραδοσιακά σερβίρονται με αραβικές πίτες ενώ η ντιπ γιαουρτιού ολοκληρώνει την γευστική έκσταση. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (5 votes)

Συστατικά:

 

1/2 κιλό αποξηραμένη, ξεφλουδισμένη φάβα
νερό
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα μεγάλα κοτσάνια
2 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
2 κουτ. γλυκού τριμμένος κολίανδρος
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 φλιτζάνια λάδι
 
Για το ντιπ γιαουρτιού
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 κουτ. σούπας ταχίνι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο"
 

Οδηγίες:

 

Ετοιμασία κεφτέδων: 
1. Μουλιάζουμε τη φάβα σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μέχρι να μαλακώσει πολύ. Την ξεφλουδίζουμε, αν χρειάζεται.
2. Αναμίγνύουμε σε ένα μπλέντερ τη φάβα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κύμινο, τον κολίανδρο, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι. 
3. Αλέθουμε μέχρι να γίνει το μίγμα λείο (βοηθάει πολύ εάν κόψετε μερικώς ή σε κύβους τα συστατικά πριν τα βάλετε στο μπλέντερ). 
4. Αφήνουμε τον πολτό να κάτσει για 30 λεπτά.
5. Παίρνουμε μερικά κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε στρογγυλά, πλατιά κεφτεδάκια. 
6. Αφήνουμε τα κεφτεδάκια να κάτσουν για περίπου 15 λεπτά για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
7. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ώστε να καλυφθούν τα κεφτεδάκια. 
8. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν. 
9. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι. 
Σερβίρουμε με πίτα και το ντιπ γιαουρτιού.
Ετοιμασία ντιπ γιαουρτιού:
10. Αναμιγνύουμε όλα τα συστατικά για το ντιπ γιαουρτιού.
11. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο.
Προέλευση:
Ειδικές κατηγορίες: