BACK

Φασόλια χάντρες με πράσα

Χωριάτικο πιάτο με ζαρζαβατικά και όσπρια. Υγιεινό, οικονομικό και νηστίσιμο αν χρειάζεται. Οι γεύσεις των συστατικών δένουν πολύ αρμονικά και ο συνδυασμός τους κάνει το πιάτο σας διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

500 γρ. φρέσκα φασόλια χάντρες ή ξερά φασόλια (γίγαντες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 πράσα μεσαίου μεγέθους, μόνο το άσπρο στέλεχος, ψιλοκομμένα
1/2  μάτσο σέλινα, ψιλοκομμένα
1/2  φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, τριμμένες, αποφλοιωμένες
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη

Οδηγίες:

  • Αν κάνουμε το πιάτο με γίγαντες, τους μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ. Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και χύνουμε το νερό της πρώτης βράσης. Τους ξαναβράζουμε σε καινούργιο, αλατισμένο νερό και τους μαγειρεύουμε για 1½ περίπου ώρα. Τους στραγγίζουμε και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  • Τα φρέσκα φασόλια δε χρειάζονται μούλιασμα και πρέπει μόνο να τα βράσουμε σε αλατισμένο νερό για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190º C .

1. Σοτάρουμε τα πράσα στο λάδι για 5 περίπου λεπτά.

2. Προσθέτουμε το σέλινο και τον μαϊντανό και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

3. Βάζουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη στις ποσότητες που προτιμάμε δοκιμάζοντας κάθε φορά.

4. Περιχύνουμε τα φασόλια με το μείγμα, το ανακατεύουμε και το ψήνουμε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή κρούστα στην επιφάνεια και τα φασόλια να γίνουν μαλακά και ζουμερά.