BACK

Δάχτυλα της Κύπρου

Τα δάχτυλα της Κύπρου είναι από τα πιο παραδοσιακά γλυκά τους, λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με δάχτυλα και θέλουν καλό τηγάνισμα για να σας βγουν τραγανά. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (4 votes)

Συστατικά:

Για το φύλλο
2 1/2 φλ. αλεύρι μαλακό
1/4 φλ. φρέσκο βούτυρο
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
6 κ.σ. νερό

Για την γέμιση
2 φλ. αμυγδαλόψιχα
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγη κανέλλα
λίγο ροδόσταμο ή ανθόνερο

Για το τηγάνισμα
φυστικέλαιο ή ελαιόλαδο
φλούδα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
1 φλ. μέλι
½ λεμόνι, τον χυμό

Για το γαρνίρισμα
½ φλ. αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη και αλεσμένη
½ κ.γλ. κανέλλα

Οδηγίες:

Το φύλλο.
1. Τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο, προσθέτουμε το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το νερό λίγο-λίγο.
2.Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
3.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, επί 1 ώρα περίπου.

Η γέμιση.
1. Χωρίς να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα, τα αλέθουμε αρκετά χονδρά και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα.
2.Ρίχνουμε λίγο ροδόσταμο ή ανθόνερο τόσο όσο χρειάζεται για να πλάθονται.

1. Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλα, στο πάχος ενός νομίσματος.
2.Κόβουμε τα φύλλα σε ορθογώνια κομμάτια 5x8 εκ, και τα υγραίνουμε με νερό, χρησιμοποιώντας μικρό πινέλο.
3.Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου ένα κουταλάκι από την γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο, ώστε να σχηματιστεί ρολλάκι.
4.Κολλάμε τις δύο άκρες, πιέζοντας με τα δόντια ενός πιρουνιού.
5.Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι μαζί με την φλούδα του πορτοκαλιού.
6.Όταν σκουρύνει η φλούδα, την βγάζουμε και τηγανίζουμε, σε δυνατή φωτιά στην αρχή και μέτρια μετά, περίπου 10 "δάχτυλα" κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν.
7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα διατηρούμε χλιαρά.

Το σιρόπι.
1. Βράζουμε σε κατσαρόλα επί 5 λεπτά την ζάχαρη με το νερό.
2. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το μέλι, μαζί με λίγο χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει το μέλι.
3. Βυθίζουμε λίγα-λίγα τα "δάχτυλα" στο ζεστό σιρόπι για μερικά λεπτά.

Το γαρνίρισμα.
1. Ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα με την κανέλλα.
2. Τοποθετούμε τα "δάχτυλα" σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα των αλεσμένων αμυγδάλων.

Tips

Ένα κόλπο που μάθαμε από μια γιαγιά στην Κύπρο είναι αντί να ανοίγουμε το φύλλο με πλάστη να το περνάμε από την μηχανή ζυμαρικών που θα μας δώσει πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα με πολύ λιγότερη προσπάθεια.