BACK

Chutney (τσάτνεϊ) μήλου-μέντας

Τα αρώματα του μήλου και της μέντας σε έναν απίστευτο συνδυασμό! Είναι ένα είδους τσάτνει (chutney), αλλά επειδή ακριβώς δεν περιέχει καυτερά ή πιπεριές μπορείτε όντως να το χρησιμοποιήσετε και ως μαρμελάδα. Μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα ή σάλτσα για το ψητό κρέας σας, κατά προτίμηση αρνί, που θα σας συναρπάσει!

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κιλό πράσινα μήλα
1 lt νερό
½ φλ. χυμό λεμονιού
2 φλ. φρέσκα φύλλα μέντας
ζάχαρη
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  • Κόβουμε τα μήλα σε χοντρές φέτες, αλλά δεν τα καθαρίζουμε, ούτε αφαιρούμε τον πυρήνα.

1. Βάζουμε τα μήλα, το νερό, το χυμό λεμονιού και τα φύλλα μέντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
2. Αφήνουμε να πάρουν βράση και σιγοβράζουμε με ανοικτή κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά.
3. Λιώνουμε τα μήλα με μια ξύλινη κουτάλα και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά ή ώσπου να γίνουν πολτός.


4. Σουρώνουμε το μείγμα σε σουρωτήρι με τούλι, το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε όλη νύχτα.
5. Μετράμε με φλιτζάνι το χυμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
6. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεσταμένη ζάχαρη για κάθε φλιτζάνι χυμού και ανακατεύουμε στη φωτιά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
7. Βράζουμε ώσπου να δέσει.
8. Προσθέτουμε (αν χρησιμοποιούμε) λίγες σταγόνες χρώμα στο μείγμα, ώσπου να αποκτήσει τον επιθυμητό χρωματισμό.


9. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε  για 2 λεπτά.
10. Αδειάζουμε το μείγμα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
11. Όταν κρυώσουν, σφραγίζουμε και βάζουμε ταμπέλες με την ημερομηνία παρασκευής τους.
Σερβίρουμε με ψητό αρνί.