BACK

Συνταγές με κουρκούτι για μπακαλιάρο

Υπέροχα κουρκούτια χρυσοκίτρινα κριτσανιστά που θα αγκαλιάσουν τον κατάλευκο μπακαλιάρο και θα απογειώσουν την γεύση του με μυρωδιές γλυκάνισου πιπεριού και πάπρικας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

Τα συνηθισμένα συστατικά για ένα καλό κουρκούτι

αλεύρι σκληρό

αλεύρι καλαμποκιού

ρυζάλευρο​

μπέικιν πάουντερ

αναψυκτικό σόδα 

μπύρα

ούζο ή ρακί

πιπέρι, αλάτι, ζάχαρη

και μερικά μυρωδικά ή μπαχαρικά για γεύση

 

Οδηγίες:

Απλό αλλά επαγγελματικό

 

250 γρ. αλεύρι σκληρό

Μπύρα lager καλά παγωμένη

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. χοντροκομμένο πιπέρι

 

Αδειάζουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ,  ρίχνουμε την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά την παγωμένη μπύρα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα χυλό πηχτό και ρευστό.

Αφήνουμε το κουρκούτι να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα.

 

 

Κουρκούτι με μπέικιν πάουντερ

 

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν

200 ml  αναψυκτικό σόδα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα 

 

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας δυνατά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ένας χυλός ρευστός.

Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο χοντροκομμένο πράσινο πιπέρι.

Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και τον χρησιμοποιούμε αφού τον ανακατέψουμε καλά.

 

 

Για το πιο τραγανό χρυσαφένιο κουρκούτι ούζου

 

300 γρ. καλαμποκάλευρο

2 κ.γ.  μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

330 ml μπύρα παγωμένη

50 ml ούζο

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός αρκετά ρευστός.

Τον βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου και μετά τον χρησιμοποιούμε αφού τον ανακατέψουμε πολύ καλά.

 

 

Κουρκούτι με κορν φλάουρ και ρακί

 

150 γρ. κορν φλάουρ

300 γρ. αλεύρι σκληρό

2 κουτάκια μπύρα

40 ml ρακί

 

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κορν φλάουρ με το αλεύρι και την μπύρα καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει χυλός.

Προσθέτουμε στο τέλος και το ρακί, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για δέκα λεπτά.

 

 

Κουρκούτι με μαγιά και μπύρα weiss

 

250 γρ. αλεύρι

150 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

330 ml μπύρα Weiss σε θερμοκρασία δωματίου

2 φακελάκια μαγιά ξερή

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. ζάχαρη

 

Σε ένα μπολ ρίξτε το νερό, την μπύρα, την μαγιά και την ζάχαρη.

Ανακατέψτε το και αφήστε το για δέκα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μετά τα δέκα λεπτά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.

Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα και το χρησιμοποιούμε ανακατεύοντας καλά.

 

Καλή επιτυχία !!!

 

 

Tips

Προσθέστε λίγο παραπάνω αλεύρι ή το υγρό που χρησιμοποιείτε για να φέρετε τον χυλό σας στο σωστό αποτέλεσμα να μην είναι ούτε πολύ ρευστός αλλά ούτε και πολύ σφιχτός. Αλευρώστε ελαφρά το ψάρι σας τινάζοντας καλά πριν το βουτήξετε στον χυλό, ώστε να κολλήσει ο χυλός καλύτερα.