BACK

Ροφουδάκι Αγιορείτικο

Η Αγιορείτικη μαγειρική με τα λίγα και φρεσκότατα υλικά εντυπωσιάζει όλους με την απλότητα και την γεύση της.

Δοκιμάστε τον Αγιορείτικο ροφό ή φτιάξτε την συνταγή εναλλακτικά με οποιοδήποτε πετρόψαρο και θα εκπλαγείτε από την γεύση.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

ένα ροφό φρέσκο περίπου 2 κιλά

​6 ξερά κρεμμύδια 

220 ml ελαιόλαδο

χυμό από 4 λεμόνια

6 σκελίδες σκόρδο

4 πατάτες

4 κολοκύθια

​1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

μερικούς κόκκους πιπέρι 

2 κ.γ. χοντροτριμμένο πιπέρι

​αλάτι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε καλά τον ροφό και τον κόβουμε σε φέτες.

Τον αλατίζουμε καλά με χοντρό αλάτι και τον βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει για μία ώρα.

Μόλις βράσουν τα βάζουμε σε μεγάλο μπλέντερ και φτιάχνουμε ένα αραιό κρεμμυδόζουμο.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τον ροφό από το αλάτι και τον βάζουμε μαζί με το κεφάλι σε πλατύ αλουμινένιο ή ακόμα καλύτερα μπακιρένιο ταβά (πλατιά και ρηχή κατσαρόλα)

Προσθέτουμε τα κομμάτια του ροφού, ελαιόλαδο, τις πατάτες χοντροκομμένες τους κόκκους το πιπέρι, τα σκόρδα ολόκληρα, αλατίζουμε και σκεπάζουμε με το κρεμμυδόζουμο.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για μία περίπου ώρα, ανακινώντας την κατσαρόλα συχνά και ποτέ με κουτάλα για να μην μας κολλήσει ειδικά προς το τέλος του ψησίματος.

Στα τελευταία δέκα πέντε είκοσι λεπτά προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια.

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι αφήνουμε για μισό λεπτό και κατεβάζουμε από την φωτιά .

Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Αφήνουμε το ψάρι να κρυώσει λίγο σκεπασμένο και μετά σερβίρουμε.

 

 

Ευχαριστούμε τον πατέρα Θεόκλητο από το κελί των Αγίων Θεοδώρων της μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους που μας μαγείρεψε την συνταγή.

Tips

Το κεφάλι από τον ροφό είναι απαραίτητο για να μελώσει όλο το φαγητό