BACK

Ριζότο Πριμαβέρα

Το ριζότο primavera, έχει τις ρίζες του στα ανοιξιάτικα λαχανικά από το Torcello ένα μικρό νησάκι στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας, με περιβόλια και κήπους που εφοδιάζει λαχανικά και φρούτα την κεντρική αγορά της πόλης. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (7 votes)

Συστατικά:

1 σκελίδα σκόρδο
150 γρ μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη  αγκινάρα καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
2 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε μικρούς κύβους
6 -8 πράσινα σπαράγγια κομμένα στην μέση
Μισή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος)
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
(προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και μια μικρή χούφτα καθαρισμένο φρέσκο αρακά)
Αλάτι, πιπέρι

250 γρ. Ρύζι Arborio

1.5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
150 ml Λευκό κρασί
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
45 γρ. βούτυρο
80 γρ φρεσκοτριμένη παρμεζάνα
Αλάτι πιπέρι

Οδηγίες:

Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτετε το σκόρδο.
Μετά από ένα λεπτό το βγάζετε και προσθέτετε τα μανιτάρια.
Τα σοτάρετε για 5 με 6 λεπτά ή όσο να εξατμιστεί τελείως το νερό που θα βγάλουν.
Προσθέτετε την αγκινάρα και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το κρεμμύδι, άλλα 2 λεπτά
Προσθέτετε τα σπαράγγια τα κολοκυθάκια την πιπεριά και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Δυναμώνετε την φωτιά και τα  σοτάρετε για 5 περίπου λεπτά.
Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα αποσύρετε από την φωτιά, αδειάζοντάς τα σε ένα κρύο σκεύος.



Σοτάρουμε το κρεμμύδι με 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μεγάλο βαρύ σκεύος μέχρι να γίνει διαφανές αλλά να μην καεί.
Προσθέτουμε το ρύζι. Σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το κρασί ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε μία κουτάλα ζεστού ζωμού (τον ζωμό  θα πρέπει να τον κρατάμε ζεστό σε διπλανή κατσαρόλα).
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, παίρνει περίπου 22 λεπτά μέχρι να γίνει.
Κάθε φορά που εξατμίζεται ο ζωμός, προσθέτουμε μια κουτάλα ανακατεύοντας συνεχώς και ούτω καθεξής – δεν πρέπει το ριζότο να μείνει στεγνό.
Στα 15 λεπτά προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε.
Στα 20 λεπτά δοκιμάζουμε. Το ρύζι θα πρέπει να έχει χυλώσει αλλά ο κόκκος του να «κρατάει». Αν χρειαστεί συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα. Το κρατάμε σκεπασμένο για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Την συνταγή αυτή την φτιάξαμε  στα μαθήματα μαγειρικής που δίνονται στο Φουγάρο στο Ναύπλιο. Διαβάστε πληροφορίες εδώ
 

Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: