BACK

Παραδοσιακή μελόπιτα Σίφνου

Η μελόπιτα είναι το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα που φτιάχνεται το Μ. Σάββατο μετά από την νηστεία της Σαρακοστής.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (6 votes)

Συστατικά:

Για ένα μικρό ταψί 25Χ35 εκατοστά περίπου

600 γρ. ανθοτύρα ( μυζήθρα βραστή ) ανάλατη

​5 αυγά

1 ποτήρι μέλι

1 ποτήρι ζάχαρη

βιτάμ και λίγο σιμιγδάλι για το ταψί

κανέλα για το τελείωμα

 

Οδηγίες:

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Σίφνο καλεσμένος για τα δέκα χρόνια φεστιβάλ "Νικόλαος Τσελεμεντές" από τον Δήμο και τον πολιτιστικό σύλλογο Σίφνου γνώρισα πολλές νέες συνταγές φτιαγμένες από τα χέρια ντόπιων ανθρώπων που αγαπούν το νησί τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να προωθήσουν την κουλτούρα τα ήθη και έθιμα αλλά και την υψηλή γαστρονομία που κάνει την Σίφνο αποκλειστικό προορισμό.

 

Το Μαρώ του Ναρλή ήταν για μένα μία αποκάλυψη.

 

Η μορφή του νησιού στα θέματα μαγειρικής που φτιάχνει όλα τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά προμηθεύοντας ταβέρνες αλλά και σπίτια.

Καλεσμένος στο σπίτι της για να φτιάξουμε μαζί την παραδοσιακή μελόπιτα Σίφνου, αγναντεύοντας το Κάστρο αλλά και όλο το Αιγαίο, από το μπαλκόνι της γνώρισα τον άνθρωπο Μαρώ γεμάτο καλοσύνη και φιλοξενεία. 

Την ευχαριστώ από καρδιάς για την υπέροχη μελένια της συνταγή και σας την μεταφέρω αυτούσια όπως την φτιάξαμε εκείνο το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

Εκτέλεση

 

Ανάβουμε τον φούρνο  να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς.

Περνάμε το ταψί μας με το βιτάμ και ρίχνουμε το σιμιγδάλι να κάνει ένα στρώμα στο ταψί για να μην μας κολλήσει η μελόπιτα στο ψήσιμο.

 

 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε καλά με το χέρι μας να γίνουν μία μάζα.

Μετά παίρνουμε λίγο λίγο από το μείγμα και το περνάμε από το μούλτι για να γίνει ένας λείος χυλός και το αδειάζουμε στο ταψί.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα.

Ψήνουμε για μία ώρα περίπου μέχρι η μελόπιτα να ροδίσει στην επάνω μεριά και να ξεκολλήσει απο τα τοιχώματα του ταψιού.

 

  

 

Προσοχή μην την παραψήσετε γιατί θα γίνει σαν λάστιχο.

Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με κανέλα και την αφήνουμε να κρυώσει.

 

Κόβουμε μικρά μικρά κομματάκια και σερβίρουμε!!!

 

Προσοχή μην φάτε πολύ είναι αρκετά βαρύ γλυκό...

Tips

Όσο καλύτερο μέλι χρησιμοποιήσετε τόσο μυρωδάτη και ευωδιαστή θα γίνει και η μελόπιτα.