BACK

Ντομάτες γεμιστές Πολίτικες με Κορινθιακή σταφίδα και κουκουνάρι

Αυτά τα γεμιστά με το άρωμα της Πόλης θα τα λατρέψετε, θα σας μαγέψουν με τη γλύκα τους και τα καλοκαιρινά αρώματά τους.

Η συνταγή φτάνει κατευθείαν από την Πολίτισσα πεθερά μου που μετά από πολλά χρόνια μου εμπιστεύτηκε τα μικρά μυστικά για τα καλύτερα γεμιστά που θα έχετε φάει.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

12 ντομάτες κόκκινες γινωμένες
1/2 κιλό πατάτες
200 ml. ελαιόλαδο
6 κ.γ. ζάχαρη για τις ντομάτες
2 κ.σ. ζάχαρη για την σάλτσα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλ. λευκό κρασί  γλυκό
3 επιπλέον ντομάτες για σάλτσα
1 φλ. μαύρη Κορινθιακή σταφίδα
1 φλ. κουκουνάρι
16 γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι φάνσυ 
6 τεμ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο χέρι όχι στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
12 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Κατ αρχήν διαλέγουμε το ταψί μας που θα ψηθούν τα γεμιστά μας και τα βάζουμε μέσα ώστε να χωράνε όλα και να είναι κοντά το ένα στο άλλο.

Όχι στριμωχτά πολύ, αλλά και όχι η μία μακρυά από την άλλη.

Διαλέγουμε μεγάλες ώριμες στρογγυλές ντομάτες, τις πλένουμε καλά και κόβουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι ένα "καπάκι" από το μέρος του κοτσανιού ώστε όταν αφαιρέσουμε την σάρκα να αφαιρεθεί και το σκληρό κομμάτι της ντομάτας.

Τρυπάμε με το μαχαίρι μας σε δύο τρία σημεία την ντομάτα από κάτω ώστε να κυκλοφορούν τα ζουμιά από το ταψί.

Έτσι οι ντομάτες μας θα γίνουν και πιο γρήγορα αλλά θα γίνουν και πιο ζουμερές στο εσωτερικό τους.

 

  

 

Αδειάζουμε με ένα κουτάλι την σάρκα της ντομάτας προσεκτικά να μην μας διαλυθεί και τη βάζουμε σε μπολ.

Βάζουμε όλο τον πολτό από τις ντομάτες στο μπλέντερ μαζί με τις τρεις επιπλέον ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και τον πολτοποιούμε. 

Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί που θα ψήσουμε το φαγητό.

Σε κάθε ντομάτα ρίχνουμε και από μισό κουταλάκι ζάχαρη.

Βάζουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, να σοταριστεί ελαφρά και προσθέτουμε  το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Όταν το κουκουνάρι αρχίζει και καβουρδίζεται προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

 

  

 

Προσθέτουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε.

Όταν τα υλικά μας ενωθούν σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας.

 

 

Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό, τον δυόσμο και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες μέχρι επάνω και το υπόλοιπο από το μείγμα το ρίχνουμε ανάμεσα.

Τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις τοποθετούμε στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη.

Ρίχνουμε στις ντομάτες το υπόλοιπο λάδι και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

 

 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμα 20 - 25 λεπτά ελέγχοντας συχνά για να μην μας καούν.

 


Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να τραβήξουν τα πολλά υγρά και σερβίρουμε.

Φυσικά μια βαρελίσια φέτα δεν πρέπει να λείπει μαζί με ένα χωριάτικο φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

 

Καλή σας όρεξη.