BACK

Μπακαλιάρος στον φούρνο με ξερά σύκα και Κορινθιακή σταφίδα

Ο μπακαλιάρος με σύκα και Κορινθιακή σταφίδα είναι μιά παραλλαγή της Μεσσηνιακής τσιλαδιάς όπου με την προσθήκη του σύκου του δίνουμε μία επι πλέον γλύκα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, φιλέτο, για ξαρμύρισμα

300 γρ. φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη

5 πατάτες κομμένες ροδέλες

3 ντομάτες, σε ροδέλες

10 ντοματίνια

2 κ.γ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ. ζάχαρη

4 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα

300 ml  ελαιόλαδο

200 γρ.  σταφίδα μαύρη

100 γρ. ξερά σύκα

4 σκελίδες σκόρδο κονφί

4 φύλλα δάφνης

4 σκελίδες σκόρδο

2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα 

αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Παίρνουμε τον κανονικό παστό μπακαλιάρο, που είναι σαφώς γευστικότερος από τον βιομηχανικά ξαρμυρισμένο, και τον ξαρμυρίζουμε με τον γνωστό τρόπο σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αρχίζουμε το σοτάρισμα, βράσιμο -γυάλισμα, των κρεμμυδιών.

Μετά από δύο τρία λεπτά ρίχνουμε την ζάχαρη, το σκόρδο κονφί λιωμένο, την σταφίδα, την ρίγανη, τα σύκα κομμένα στα τρία, και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια μας.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την δάφνη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε την φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις.

Κόβουμε τις πατάτες και τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί πρώτα την πατάτα μετά την ντομάτα και επάνω τους τοποθετούμε  τα ξαρμυρισμένα φιλέτα του μπακαλιάρου.

Βάζουμε στο φαγητό την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στην μέση αν είναι μεγάλα, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό ώστε η σάλτσα να σκεπάζει τον μπακαλιάρο.

Ψήνουμε για σαράντα πέντε με πενήντα λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.

Βγάζουμε από τον φούρνο το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά να τραβήξει τα πολλά υγρά και να κρυώσει ελαφρά.

 

Σερβίρουμε χλιαρό με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

 

Καλή σας όρεξη