BACK

Kόκκινα spaghettini με θαλασσινά και μυρωδικά

Ζυμαρικά με μια σάλτσα θαλασσινών και μυρωδικών φουρνιστή που μας φέρνει την μυρωδιά της θάλασσας στο τραπέζι μας!

Όταν  ζούσαμε στην Αίγινα πολύ συχνά ερχόταν κόσμος στο σπίτι για φαγητό .  Συνήθως ήταν ξένοι  που ήθελα πάντα  και ήθελαν κι εκείνοι  να δοκιμάζουν  ελληνικές γεύσεις . Μια φορά είχα όλα τα καλά μπροστά μου . Γαρίδες , μυδία , χταπόδια , ντοματάκια για τη σαλάτα ,  φρέσκα μυρωδάτα βότανα του κήπου  . Έπρεπε να ετοιμάσω 3 διαφορετικά φαγητά  . Σάστισα τόσο ,  τα έριξα όλα στο ταψί  και  ό,τι γίνει . Τα έβαλα στο γκριλ για να έχουμε πρώτο πιάτο θαλασσινών. Βγάζοντας τα από το φούρνο , είχε μείνει στο ταψί μια ωραία κόκκινη σάλτσα. Σκέφτηκα ότι αν την ενίσχυα λίγο και τα ανακατεύα με βρασμένα μακαρόνια θα είχαμε  μια εύκολη συνταγή για μακαρόνια κόκκινα με θαλασσινά . Σήμερα που τα έκανα πάλι για να τα φωτογραφίσω , το δεντρολίβανο δεν ήταν τόσο ζωντανό , ούτε και η ρίγανι ... Το σπίτι δε είχε τις ίδιες μυρωδιές αλλά είχα τις ωραίες αναμνήσεις της Αίγινας  .

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 πακέτο μακαρόνια spaghettini
½ κιλό μύδια , ½ κιλό γαρίδες μεγάλες  , 3-4 πλοκάμια χταποδιού που έχετε προβράσει  ... και ότι άλλα θαλασσινά βρούμε  ( εκτός από  γυαλιστερές διότι στο φούρνο σκλυραίνουν πολύ )
1 ποτήρακι κρασιού άσπρο κρασί
Αλάτι χοντρό για να καεί πάνω στις γαρίδες  . Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Φρέσκο δεντρολίβανο , φρέσκια ρίγανη , μαϊντανό ,και ότι άλλο μυρωδικό θέλουμε
10-15 φρέσκα μικρά ντοματάκια κομμένα στη μέση
6-7 κουταλιές Λάδι
2-3 κουταλιές Πελτέ ντομάτας ή ½ κουτί σάλτσα ντομάτας

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε  και 2-3 σκελίδες σκόρδο .

Οδηγίες:

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας ή τον πελτέ με λίγο νερό και 2-3 κουταλιές λάδι . Πάνω απλώνουμε τα πλυμένα θαλασσινά . Τα μύδια ολόκληρα , τις γαρίδες ολόκληρες με τα κεφάλια και τα τσόφλια τους και τα πλοκάμια του χταποδιού κομμένα σε κομμάτια . Ανάμεσα τους τοποθετούμε τα μισά ντοματάκια να έχει παντού και αν θέλουμε και το σκόρδο . Ρίχνουμε το άλατι  χοντρό όχι πολύ και όσο επιθυμούμε πιπέρι  .
Αλάτι θέλει η ντομάτα αλλά τα θαλασσινά έχουν μέσα τους . Ανάμεσα βάζουμε και τα μυρωδικά . Κλωναράκια δεντρολίβανο , τη φρέσκια ρίγανη . Το μαϊντανό μετά . Περιχύνουμε με το κρασί και το υπόλοιπο  λάδι 3-4 κουταλιές. Τα ραντίζουμε και με ελάχιστο  νερό.Τα βάζουμε ψηλά  στο γκριλ . Μετά από λίγο θα  ακούτε τα μύδια στο φούρνο που ανοίγονται και αρχίζουν να μιλάνε μεταξύ τους  . Ακούνε οι γαρίδες και τεντώνουν τα μουστάκια τους. Οι ντομάτες τους βλέπουν και λιώνουν. Πού και πού ανοίγουμε το φούρνο και τα ανακατεύουμε να πάρουν όλα τις μυρωδιές τους , αυτά αρχίζουν κάτω από το γκριλ και καίγονται . Προσέχουμε τη σάλτσα που δημιουργείται μην καεί κι αυτή . Εν το μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια . Τα Spaghettini βράζουν πολύ γρήγορα . Ύστερα από περίπου 15’ που θα ανοίξουν τα καλά τα μύδια και θα αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες τα βγάζουμε από το φούρνο . Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο αφαιρούμε τα κλειστά μύδια και ρίχνουμε από πάνω τα spaghettini που δεν έχουμε σουρώσει πολύ καλά   ( να έχουν λίγα από το νερό που έβραζαν ) . Τα ανακατεύουμε όλα καλά . Προσθέτουμε φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και στα πιάτα ο καθένας όσο φρεσκοτριμμένο πιπέρι επιθυμεί . Σερβιρισμένο αυτό σε μια μεγάλη πιατέλα είναι εντυπωσιακό. Αν οι φίλοι σας είναι Ιταλοί δε θα σας ζητήσουν τυρί τριμμένο ... αν δεν είναι Ιταλοί και σας ζητήσουν , τυρί ποτέ σε μακαρόνια με θαλασσινά  είτε άσπρα είτε κόκκινα , μόνο σε κάποιες περιπτώσεις με σολομό και κρέμα ή τυρί μασκαρπόνε ... ( που οι Ιταλοί φίλοι μας αν ακούσουν την κρέμα .... θα μας παρεξηγήσουν χωρίς καν να δοκιμάσουν ) .