BACK

Γλυκό ψυγείου

Ένα γλυκό ψυγείου εύκολο γρήγορο και φυσικά πολύ ελαφρύ.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.6 (7 votes)

Συστατικά:

Για τη βάση:

1 πακέτο φρυγανιές (15 τεμάχια)

 

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Λίγο χυμό λεμονιού

 

Για τη κρέμα βανίλιας:

3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια

3 κουταλάκια γλυκού κορν-φλάουρ

8 φλιτζάνια τσαγιού νερό

2 φλιτζάνια τσαγιού φυτική κρέμα

2 βανίλιες

12 κουταλιές σούπας ζάχαρη

 

 

Για τη κρέμα πορτοκάλι:

1 λίτρο χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

Χυμό από 1/2 λεμόνι

6 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ

Οδηγίες:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας μας και αφήνουμε να χλιάνει.

Παίρνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τις φρυγανιές τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά (χωράει 12-13 φρυγανιές).

Με ένα κουτάλι σούπας σιροπιάζουμε τις φρυγανιές καλά έτσι ώστε όταν τις ακουμπάμε να μην τις νιώθουμε σκληρές να είναι μαλακές.

Το σιρόπι μπορεί να μην χρειαστεί όλο και να μας περισσέψει 1/2  φλιτζάνι περίπου.

Μην το προσθέσετε στις φρυγανιές γιατί θα το βγάλει στο πυρέξ.

Αν το πυρέξ είναι λίγο μεγαλύτερο και χωράει 15 φρυγανιές, τότε θα χρειαστείτε όλο το σιρόπι.

 

Ετοιμάζουμε τη κρέμα βανίλιας:

Ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου σε μία κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα υλικά και βάζουμε τη κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μας.

Βράζουμε σε χαμηλή ένταση μέχρι να πήξει, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει η κρέμα στο πάτο της κατσαρόλας.

Όταν δούμε ότι έχει πήξει αποσύρουμε από την εστία τη κατσαρόλα και αφήνουμε να χλιάνει.

Κατά διαστήματα ανακατεύουμε τη κρέμα για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια.

Αδειάζουμε τη κρέμα πάνω στις φρυγανιές προσεκτικά και την απλώνουμε να πάει παντού με ένα κουτάλι.

 

Ετοιμάζουμε τη κρέμα πορτοκαλιού:

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κορν-φλάουρ, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί το κορν-φλάουρ και βάζουμε τη κατσαρόλα πάνω στην εστία της κουζίνας μας.

Βράζουμε σε χαμηλή ένταση τη κρέμα μέχρι να πήξει ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να μην μας κολλήσει.

Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια η κρέμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε ανά τακτικά διαστήματα.

Μόλις κρυώσει πολύ καλά την απλώνουμε πάνω στη κρέμα βανίλιας προσεκτικά και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Σερβίρουμε σε κομμάτια και γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

 

 

Μία συνταγή από το βιβλίο  Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά  από την συγγραφέα Μαριάννα Ευθυμίου - Γλάρου

Εκδόσεις  Εν Πλώ  http://www.enploeditions.gr/