BACK

Το γευστικότερο κοκκινιστό μοσχάρι

Το κοκκινιστό μοσχάρι είναι το αγαπημένο φαγάκι όλης της οικογένειας και το κλασσικό για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

1 κιλό μοσχάρι σπάλα, προτιμήστε σπαλομίτα
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. βούτυρο ή φυτίνη
3-4 κ.σ. αλεύρι
4 σκελίδες σκόρδο κονφί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 κομμάτια σέλερι μόνο τον κορμό όχι τα φύλλα
2 δαφνόφυλλα
1 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.γ. κανέλα
2 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτές
1 ψιλοκομμένη φρέσκια ώριμη ντομάτα
1 ποτήρι του νερού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
800 ml μοσχαρίσιο ζωμό
αλάτι
πιπέρι
 

Οδηγίες:

Αρχίζουμε λοιπόν την διαδικασία η οποία μην σας τρομάξει είναι πολύ πιο απλή απ' ότι δείχνει.

 

Κατ αρχήν ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κρέας σε μεσαία κομμάτια μεγάλης μπουκιάς.

Το καθαρίζουμε με ένα χαρτί κουζίνας να φύγουν τα αίματα και η υγρασία και τα περνάμε από το αλεύρι τινάζοντας ελαφρά.

Δεν θέλουμε πολλά αλεύρια απλά θέλουμε μία λεπτή κρούστα.

 

  

 

 

Κόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι σε μικρά κομματάκια και τρίβουμε το καρότο και την ντομάτα μας.

 

 Βάζουμε μία κατσαρόλα στην φωτιά η οποία να χωράει όλο το κρέας σε μία στρώση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και την αφήνουμε να κάψει αρκετά καλά.

 

Προσθέτουμε σιγά το κρέας και όχι όλο μαζί, για να μην προλάβει να κρυώσει το λάδι και βράσει το κρέας.

Αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά και να κάνει μία ελαφριά καφέ κρούστα και αμέσως προσθέτουμε τα λαχανικά μας, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μας.

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

Σοτάρουμε και τα λαχανικά μας για πέντε λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Μετά από πέντε λεπτά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 

  

 

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό του κρέατος.

Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε να πάρει βράση για δύο ώρες περίπου ελέγχοντας ανά μισάωρο να μην μείνει χωρίς υγρά.

Το βράσιμο πρέπει να είναι πολύ αργό ίσα  ίσα να σκάνε οι φουσκάλες από την σάλτσα.

 

  

 

Μετά από τις δύο ώρες ήρεμου και απαλόυ μαγειρέματος το μοσχαράκι σας θα έχει γίνει απίθανα τρυφερό και θα έχει αποκτήσει όλη την γεύση και τα αρώματα από τα μπαχαρικά.

Είναι έτοιμο λοιπόν να το σερβίρετε στην καλή σας την πιατέλα και να το βάλετε στο κέντρο του τραπεζιού να το μυρίσουν και να το θαυμάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

 

Καλή σας όρεξη καλή Κυριακή

Giorgio