BACK

Μπακλαβάς με καρύδια και ξηρά φρούτα

Το απίθανο σιροπιαστό γλυκό που τρώγεται σε κάθε γιορτή και εποχή.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.5 (2 votes)

Συστατικά:

Για τη γέμιση και τα φύλλα


2 πακέτα (2x500 γρ.)
100 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη
100 γρ. ξηρά βερίκοκα χοντροκομμένα
80 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια ψιλοκομμένους
1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ. φρουί γλασέ
500 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη
Aμύγδαλα εφιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα για το γαρνίρισμα


Για το σιρόπι


1 1/2 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
350 γρ. γλυκόζη

Οδηγίες:

 

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα καρύδια με τους χουρμάδες, τα βερίκοκα, τα φρουί γλασέ, την ινδική καρύδα και την κανέλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί. Στρώνετε 4-5 βουτυρωμένα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο. Απλώνετε το 1/4 από τη γέμιση.

Τυλίγετε σε χοντρό ρολό και το τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση φτιάχνοντας άλλα 3 ρολά.

Τα τοποθετείτε κι αυτά δίπλα στο προηγούμενο.
Κόβετε εγκάρσια τα ρολά σε κομμάτια και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο στους 150°-160°C 90’.

 

Ετοιμάζετε το σιρόπι ως εξής: Βράζετε όλα τα υλικά 10’-15’. Μόλις βγάλετε τον μπακλαβά καυτό, τον σιροπιάζετε. Γαρνίρετε με αμύγδαλα φιλέ.
Αφήνετε τον μπακλαβά ν’ απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά, πριν τον σερβίρετε.
 

Tips

Μη σκεπάζετε τον μπακλαβά για να παραμείνουν τα φύλλα υπέροχα τραγανά.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: