BACK

Μοσχαρίσιος ζωμός - Fond de veau

Η βασική συνταγή για ζωμό βοδινού στο σπίτι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.2 (9 votes)

Συστατικά:

1.500 γρ. μοσχαρίσια κόκκαλα, τεμαχισμένα
½ πόδι από μοσχαράκι γάλακτος, ανοιγμένο κατά μήκος
200 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. κρεμμύδια, χονδροκομμένα
250 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κλωνάρι σέλερυ, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μπουκε γκαρνί, που θα περιλαμβάνει ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, λουίζα και 1 κλαράκι εστραγκόν

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220° C.

Βάλτε όλα τα κόκαλα σε ένα ταψί και αφήστε τα στο φούρνο να ψηθούν, γυρνώντας τα κάθε λίγο με μία τρυπητή κουτάλα.

 

 

Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέστε τα καρότα και τα κρεμμύδια, ανακατέψτε τα και μαγειρέψτε τα για άλλα 5 λεπτά.

Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το περιεχόμενο του ταψιού σε μια βαθιά κατσαρόλα.

Αδειάστε το λίπος από το ταψί και βράστε το με το λευκό κρασί, ξύνοντας όλα τα κατακάθια.

Βάλτε το ταψί σε δυνατή φωτιά και αφήστε να ελαττωθεί κατά το ήμισυ, μετά προσθέστε το κρασί στην κατσαρόλα.

Προσθέστε 3 λίτρα κρύο νερό και αφήστε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.

Αμέσως μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά.

Ξαφρίστε καλά και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Σιγοβράστε το ζωμό, χωρίς να σκεπάσετε το σκεύος, για 2 ½ ώρες, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.

Περάστε τον από λεπτό σουρωτήρι και παγώστε το ζωμό πάνω σε πάγο.

 


Ντεμί – γκλας και γκλας:

Συμπυκνώστε το στραγγισμένο ζωμό κατά το 1/3 για να φτιάξετε ντεμί-γκλας, συμπυκνώστε τον κατά το ήμισυ για ένα γκλας.

Αυτά τα γλάσα εμπλουτίζουν τις σάλτσες, προσθέτοντας υγρασία και γεμάτη γεύση.

Δεν μπορούν όμως να δώσουν φινέτσα στη γεύση, διότι το εκτενές μαγείρεμα τους καταστρέφει τη λεπτή γεύση και το άρωμα τους.