BACK

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Οι μελιτζάνες ιμάμ είναι το κλασσικό πλέον ελληνικό πιάτο με μελιτζάνες αλλά με ρίζες στην ανατολή. Ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει με την υπέροχη γεύση του.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (4 votes)

Συστατικά:

8 μελιτζάνες  με προτίμηση τις τσακώνικες

6  κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

300 γρ. τριμμένη ντομάτα

3 κ.σ. ντομάτα πελτέ

2 σκελίδες σκόρδο

1/2  κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. δυόσμο

200 γρ. φέτα τρίμμα

2 κ.σ. ζάχαρη

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

200 ml. παρθένο ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερό

αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Τα παιδικά μου χρόνια πέρασαν μέσα από πολλές γευστικές περιπλανήσεις σε κουζίνες με ανάμεικτη παράδοση και επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες.

Έτσι έμαθα να τρώω από την γιαγιά μου μελιτζάνες parmigiana βασιζόμενη στην γνήσια ιταλική της μαγειρική, σαν καθαρόαιμη Ιταλίδα που ήταν, αλλά και από τα ίδια Ιταλικά της χέρια μελιτζάνες ιμάμ μετά από την πολύχρονη ζωή της στην Πόλη και τις επιρροές της από την πολίτικη και ποντιακή κουζίνα λόγω του Πόντιου παππού.

Η σημερινή συνταγή είναι αυτούσια όπως την έκανε τότε βάζοντας πάντα και ελάχιστη κανέλα που έλεγε ότι ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά!!!

Μία συνήθεια που μου μετέδωσε και την ακολουθώ χωρίς να το επικοινωνώ και πολύ, γιατί αρχίζουν όλοι τις αντιδράσεις, ενώ κανείς μα κανείς δεν την καταλαβαίνει στην γεύση.

 

Φτιάχνουμε την γέμιση

 

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μία κουταλιά ζάχαρη για να σοταριστούν. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μελώσουν αλλά να μην χάσουν τα υγρά τους.

Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για δύο τρία λεπτά.

Συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μαϊντανό, σκόρδο, ρίγανη, δυόσμο και την κανέλα, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

 

 

 

Φτιάχνουμε τις μελιτζάνες

 

Κόβουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες στα δύο και τις χαράζουμε 2-3 φορές στην εσωτερική πλευρά τους στην σάρκα.

Σε ένα μεγάλο και κατά προτίμηση βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι τηγανίσματος και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι οι μελιτζάνες μας να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια.

 

Φούρνισμα

 

Σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψί με μέγεθος αρκετό να χωρέσουν όλες οι μελιτζάνες μας αραιά  αλλά όχι να έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους βάζουμε τις μελιτζάνες μας που έχουμε τηγανίσει με την σάρκα προς τα επάνω.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγη λίγη γέμιση και την βάζουμε μέσα στις χαρακωμένες μελιτζάνες και στο τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω.

 

 

Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ένα ποτήρι νερό και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για σαράντα πέντε λεπτά και τα τελευταία δέκα προσθέτουμε από πάνω την τριμμένη φέτα.

 

Σερβίρισμα

 

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και τότε σερβίρουμε.

Συνήθως την επομένη το φαγητό βρίσκεται στην καλύτερη του μορφή και τρώγεται υπέροχα σε θερμοκρασία δωματίου με ένα κομμάτι ΠΟΠ βαρελίσια φέτα και χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: