BACK

Μελιτζάνες γεμιστές με κιμά και κουκουνάρια Sheikh el-Mehshi

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

12 μικρές, λεπτές μελιτζάνες, μήκους περίπου 10 εκατοστών με τα κοτσάνια (περίπου 750 γρ.) ή 3 μεγάλες (περίπου 250 γρ. η κάθε μία)
φυτικό λάδι για να τηγανίσετε την γέμιση από κρέας και κουκουνάρια
870 γρ. ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες, ή την ίδια ποσότητα Ιταλικών σε κονσέρβα
κουτ. του γλυκού τριμμένη κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
1/8 κουτ. γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
προσθέστε αλάτι ανάλογα με την προτίμησή σας

Οδηγίες:

Εάν χρησιμοποιείτε μικρές μελιτζάνες: Κόψτε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες σε μήκος περίπου 1,5 εκατοστού και κόψτε το τμήμα τους που σκεπάζει τη φλούδα. Ξεφλουδίστε μια λωρίδα φλούδας, φάρδους 1,5 εκατοστού, κατά μήκος όλης της μελιτζάνας και αφήστε άλλη μια λωρίδα φάρδους 1,5 εκατοστού με τη φλούδα και ξεφλουδίστε άλλη μία όπως παραπάνω. Συνεχίστε μέχρι να έχετε μια ριγωτή μελιτζάνα. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Γεμίστε ένα μεγάλο τηγάνι με αρκετό λάδι ώστε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες χωρίς να σκεπαστούν τελείως και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι, (δοκιμάστε το με την άκρη μιας μελιτζάνας, εάν το λάδι κάνει φουσκάλες γύρω της, τότε είναι έτοιμο), και τηγανίστε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν παντού. Βγάλτε τις με μια τρυπητή κουτάλα (μην τις τραβήξετε από το κοτσάνι γιατί μπορεί να κοπεί) και βάλτε τις να στραγγίξουν σε αρκετές στρώσεις χαρτίου κουζίνας. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τις μελιτζάνες στον ατμό, το φούρνο ή τα μικροκύματα αλλά η γεύση και το χρώμα τους θα είναι αρκετά διαφορετικό.

Ενώ κρυώνουν οι μελιτζάνες, ετοιμάστε την γέμιση από κρέας και κουκουνάρια και προθερμάνετε το φούρνο στους 350 F.

Πάρτε μια μελιτζάνα και με ένα μαχαίρι χωρίστε την στη μέση (στο ξεφλουδισμένο σημείο θα κόβεται ευκολότερα) κατά μήκος, με το μαχαίρι να μπαίνει μέχρι τα μισά της σάρκας. Ανοίξτε την μελιτζάνα και πιέστε την σάρκα προς τα μέσα σχηματίζοντας μια θήκη μέσα στην οποία θα βάλετε μια κουταλιά της σούπας γέμιση κρέατος. Τοποθετήστε την σε ένα βαθύ πυρέξ και επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να γεμίσετε όλες τις μελιτζάνες. Εάν περισσέψει γέμιση βάλτε την στον πάτο του πυρέξ ανάμεσα στις μελιτζάνες.

Πασπαλίστε τις κομμένες ντομάτες με την κανέλα, το μπαχάρι, πιπέρι και αλάτι ανάλογα με την προτίμηση σας και απλώστε τις ομοιόμορφα πάνω στις μελιτζάνες. Βάλτε τις στον προθερμασμένο φούρνο και αφήστε να ψηθούν για 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και να εξατμιστεί σχεδόν όλο το ζουμί τους. Εάν δεν έχετε ψήσει τις μελιτζάνες σε πυρέξ, προσέξτε πολύ καθώς θα τις μεταφέρετε για να τις βάλετε στο πιάτο γιατί μπορεί να χαλάσει πολύ εύκολα η όμορφη παρουσία τους εάν είστε απρόσεκτοι. Σερβίρετε τις ζεστές με απλό ρύζι.

Μπορείτε να μαγειρέψετε το πιάτο αυτό σε μια σκεπαστή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί η σάλτσα ντομάτας.

Εάν χρησιμοποιείτε μεγάλες μελιτζάνες: Σε αυτήν την παραλλαγή δεν πρέπει να σας απασχολεί τόσο η εμφάνιση των μελιτζανών καθώς δεν χρησιμοποιούνται ολόκληρες.

Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε φέτες κατά μήκος ή σε φέτες πάχους περίπου 1,5 εκατοστού. Βάλτε τις φέτες σε ένα σουρωτήρι με αλάτι και αφήστε τις να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 30 λεπτά.

Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: