BACK

Krofi, τηγανιτό γλύκισμα με ζυμάρι και μαρμελάδα

 

Ιδιαίτερο, απολαυστικό γλυκό από το Ισραήλ με ζυμάρι και μαρμελάδα τηγανιτά πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη. Τα ζεστά krofi είναι τα καλύτερα, αλλά ποτέ μην τα συνοδέψετε με μπύρα ή άλλα ποτά με ένζυμα!
 
Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

 

Ζύμη Krofi 1
1 κιλό σιτάλευρο
40 γρ. μαγιά
3 αβγά
100 γρ. βούτυρο
6 κ.σ. ξινή κρέμα
50 γρ. ζάχαρη
1-1/2 φλ. ζεστό γάλα
μια πρέζα αλάτι
 
Ζύμη Krofi 2
1 κιλό σιτάλευρο
40 γρ. μαγιά
6 κρόκοι αβγών
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. μαύρο ρούμι
1-1/2 φλ. ζεστό γάλα
μια πρέζα αλάτι
 
Ζύμη Krofi 3
1 κιλό σιτάλευρο
60 γρ. μαγιά
10 κρόκοι αβγών
1 αβγό
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. ζεστό γάλα
4 κ.σ. μαύρο ρούμι
ξύσματα λεμονιού
μοσχοκάρυδο
μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
μια πρέζα αλάτι
 
Για τη γέμιση
μαρμελάδα βερίκοκο για τη γέμιση
λάδι για τηγάνισμα
ζάχαρη άχνη
 

 

 
 

Οδηγίες:

 

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
2. Λιώνουμε τη μαγιά σε 3 κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα.
3. Προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι. 
4. Βάζουμε τη μαγιά σε ζεστό μέρος μέχρι φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Για τη ζύμη (1): αναμειγνύουμε το ζεστό γάλα με τα αβγά, το βούτυρο, την ξινή κρέμα, τη ζάχαρη και το αλάτι. 
6. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μείγμα από μαγιά και γάλα.
7. Για τη ζύμη (2) και (3): αναμειγνύουμε το βούτυρο, τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. 
8. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μείγμα βουτύρου, τη μαγιά, το ζεστό γάλα (και την κρέμα γάλακτος (3)). 
9.  Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και το ρούμι.
10. Χτυπάμε τη ζύμη με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από το μπολ και την κουτάλα. 
11. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε την σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
12. Πασπαλίζουμε μια επίπεδη επιφάνεια με λίγο αλεύρι. 
13. Απλώνουμε τη ζύμη στο μισό πάχος του δακτύλου σας, περίπου 8mm. 
14. Κόβουμε σε κύκλους με ένα ποτήρι (μέγεθος προαιρετικό – διάμετρος περίπου 8 με 16 εκ.). 
15. Βάζουμε μία κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα βερίκοκο πάνω στη ζύμη και σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι, προσέχοντας όμως να είναι προς τα πάνω η αλευρωμένη πλευρά. Πιέζουμε ελαφρά τις άκρες του krof  και ξανακόβουμε το σχήμα με ένα ελαφρώς μικρότερο ποτήρι. Τοποθετούμε τα  έτοιμα  krof σε μια πετσέτα πασπαλισμένη με αλεύρι σε απόσταση δύο δαχτύλων το ένα από το άλλο, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 30 λεπτά για να φουσκώσουν.
16. Ζεσταίνουμε λάδι στη φριτέζα στους 150°C. Βάζουμε προσεκτικά τα krofi λίγα κάθε φορά (είναι προτιμότερο να δοκιμάσουμε στην αρχή με ένα). Τηγανίζουμε τη μια πλευρά σκεπασμένη με λάδι μέχρι να ροδίσει και μετά γυρίζουμε από την άλλη. 
17. Βάλτε τα krofi σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το επιπλέον λάδι και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, ενώ είναι ακόμα ζεστά και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα.




 

Tips

Συμβουλές για το τηγάνισμα: Τα καλά ψημένα krofi πρέπει να έχουν μια κίτρινη λωρίδα, δηλαδή πρέπει να βυθίζονται στο λάδι λίγο πιο κάτω από τη μέση. Αν τα krofi βυθίζονται στον πάτο τότε το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό. Αν τα krof στριφογυρίζουν καθώς ψήνονται, τότε έχουν φουσκώσει πολύ. Αν επιπλέουν στη μία μόνο πλευρά τότε δεν έχετε τοποθετήσει τη μαρμελάδα στο κέντρο.
Προέλευση:
Κατηγορία: