BACK

Παντζάρι Γλυκό Του Κουταλιού

Η Δήμητρα Χερουβείμ μας παρουσιάζει με περίσσια προσοχή και αγάπη το δικό της πορφυρό, ρουμπινένιο, ξεχωριστής γεύσης, παντζάρι γλυκό του κουταλιού.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

600 γρ. καθαρό τριμμένο παντζάρι.

Αγόρασα 1.200 γρ. μετά την αφαίρεση των φύλλων, το καθάρισμα και το τρίψιμο των βολβών μου έμειναν καθαρά τα 600 γρ.

 

600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική.

Εδώ να πω ότι ενώ σε όλα τα γλυκά του κουταλιού βάζω λιγότερη ζάχαρη από το βάρος των φρούτων, το παντζάρι την χρειάζεται την ίση ποσότητα ζάχαρης με το βάρος του.

 

4 ποτήρια νερό = 1 λίτρο.

Προβληματίστηκα για την ποσότητα νερού, αλλά τελικά είδα ότι για να δέσει το σιρόπι και να βράσει σωστά το τριμμένο παντζάρι - ούτε να γίνει μαρμελάδα, αλλά ούτε να είναι σκληρό - χρειάζεται αυτή την ποσότητα του νερού.

Εκτός αν βάλετε 3 ποτήρια και είναι ελαφρώς τραγανό.

 

2 ξυλάκια κανέλα  

1 κ.γ. κανέλα σκόνη

2 βανίλιες σκόνη

Το χυμό από μισό μεγάλο λεμόνι

Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα μια χούφτα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Αφαιρώ τα φύλλα από τους βολβούς των παντζαριών, αφήνοντας όμως λίγο κοτσάνι στο βολβό γιατί έτσι έχει καλύτερο κράτημα στη διαδικασία τριψίματος.

Τα ξεφλουδίζω όπως κάνω με τις πατάτες, τα πλένω και τα τρίβω σε χοντρό τρίφτη.

Ξεβγάζω 1-2 νερά το τρίμμα παντζαριού και το σουρώνω.

 

    

 

Το βάζω στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό.

Ανακατεύω και αφήνω να βράσει 35-40 λεπτά.

Ενδιάμεσα ξαφρίζω τον ελάχιστο καφέ αφρό που θα βγάλει το γλυκό.

 

  

 

Λίγο πριν κλείσω τη φωτιά (περίπου 5-6 λεπτά )και αφού το σιρόπι έχει δέσει και υπάρχει αρκετό στην κατσαρόλα μου, ρίχνω τα ξυλαράκια κανέλας, τη σκόνη κανέλας, τις δυο βανίλιες και το χυμό από το μισό λεμόνι.

 

Περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του γλυκού και το μοιράζω σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Μου έβγαλε ακριβώς 1.500 γρ. υπέροχο γλυκό παντζάρι.

 

Ένα έχω να πω και κατηγορηματικά. ΦΤΙΑΞΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.

 

Όσο για τα φρεσκότατα φύλλα των παντζαριών, την ίδια κιόλας μέρα τα έβρασα, τα έβαλα στη σαλατιέρα με λαδόξυδο και τριμμένο σκορδάκι και συνόδεψαν μια χαρά τα ψάρια μας.

 

 

Για περισσότερες συνταγές από την Δήμητρα Χερουβείμ επισκεφθείτε  το Βραβευμένο Blog της  http://www.foodcollection.gr/

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: