BACK

Χοιρινό με σιτάρι και πιπεριές (Κισκέκι)

Ιδιαίτερο και παραδοσιακό πιάτο με θρακιώτικο όνομα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, μπορείτε να το μαγειρέψετε και με γίδα ή ακόμα και με ρεβίθια αν είναι περίοδος νηστείας. Παραδοσιακά μαγειρευόταν για να προσφερθεί σε πανηγύρια γι' αυτό λέγεται και Γιορτή. Σε άλλη συνταγή χρησιμοποιείται το ζυμαρικό κισκίς, ένα είδος κουσκούς από σιτάλευρο και λίγη καυτερή κόκκινη πιπεριά σε σκόνη.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό με λίγο λίπος, τεμαχισμένο σε κομμάτια μετρίου μεγέθους
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
1/2 φλ. βούτυρο
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 πρέζα τριμμένο κύμινο
γιαούρτι για το σερβίρισμα

Οδηγίες:

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τσουκάλι και μετά, βάζουμε μέσα το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το τριμμένο κύμινο και τις πιπεριές. Ρίχνουμε αρκετό νερό έτσι ώστε να καλυφθεί το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι (περίπου 120 λεπτά).

3. Βάζουμε το σιτάρι σε μια άλλη κατσαρόλα, μετρίου μεγέθους, με μπόλικο νερό και το βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.

4. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 90 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και σουρώνουμε το σιτάρι.

5. Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και προσθέτουμε εκεί και το σιτάρι να πάρει γεύση.

6. Βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού σε μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τα κρεμμύδια γύρω-γύρω, ρίχνουμε το στάρι και ανακατεύουμε το μείγμα. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με γιαούρτι.
 

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: