BACK

Φιλετάκια μόσχου με μαυροδάφνη και Πατάτες Γκρατέν

Ιδιαίτερα πλούσιο πιάτο σε γεύσεις, υφές και...λιπαρά! Αξίζει τον κόπο όμως πότε πότε να γευόμαστε τις μεστές γεύσεις του βουτύρου, του καλού κόκκινου κρέατος, της κρέμας και φυσικά της μαυροδάφνης! Ένα χειμωνιάτικο πιάτο που θα σας ζεστάνει!  Μπορούμε αν θέλουμε να περάσουμε τα φιλετάκια από αλεύρι, ελέγχοντας όμως το δέσιμο της σάλτσας.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

800 γρ ουρά φιλέτου μόσχου
40 γρ βούτυρο
ελαιόλαδο

Σάλτσα μαυροδάφνης
40 γρ κρεμμύδι
200 ml ντεμί γκλας
60 ml μαυροδάφνη
40 γρ βούτυρο
αλάτι & πιπέρι

Πατάτες Γκρατέν
600 γρ πατάτες
200 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ κεφαλογραβιέρα
20 γρ βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Οδηγίες:

1. Καθαρίζουμε και κόβουμε την ουρά του φιλέτου σε μικρά φιλετάκια (περίπου 3 στη μερίδα) και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φιλετάκια μας για 5 λεπτά και από τις δύο μεριές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και αφαιρούμε τα λάδια από μέσα.

2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να ροδίσει ελαφρά και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη αφήνοντας να εξατμισθεί ελαφρώς.

3. Προσθέτουμε την ντεμί-γκλας, αφήνουμε να βράσει

4. Διορθώνουμε τα καρυκεύματα και δένουμε με το βούτυρο παγωμένο.

5. Περνάμε τη σάλτσα από σίτα.

6. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε να βράσουν με το γάλα, το βούτυρο και τα καρυκεύματα για περίπου 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε.

7. Τις βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί τριμμένο και λίγο από το γάλα του βρασίματος και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

 

Tips

Αξίζει να γνωρίζετε ότι τα στάδια ψησίματος ενός φιλέτου σοτέ θα πρέπει να είναι δύο: Αρχικά από τη μία μεριά και στην συνέχεια από την άλλη μεριά, μέχρι το βαθμό που επιθυμούμε. Το συχνό γύρισμα του φιλέτου στεγνώνει γρηγορότερα το φιλέτο κάνοντάς το πιο σκληρό.
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: