BACK

Τσιλαδιά Μεσσηνίας στον φούρνο με σταφίδες και θυμάρι

Η τσιλαδιά είναι η παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας για τον μπακαλιάρο.

Οι σταφίδες και η ντομάτα μεταμορφώνουν το ψάρι σε ένα υπέροχο πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (9 votes)

Συστατικά:

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, φιλέτο, ξαρμυρισμένο ή παστό για ξαλμύρισμα

300 γρ. φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή κονκασέ

3-4 ντομάτες, σε ροδέλες ανάλογα με το ταψί σας

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.σ. ζάχαρη

4 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα

250 ml  ελαιόλαδο

200 γρ.  σταφίδα μαύρη

4 φύλλα δάφνης

4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Εάν έχετε πάρει κανονικό παστό μπακαλιάρο, που είναι σαφώς γευστικότερος από τον βιομηχανικά ξαρμυρισμένο, τον ξαρμυρίζουμε με τον γνωστό τρόπο σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες.

Αν έχετε πάρει τον ξαρμυρισμένο απλά καθαρίζουμε το φιλέτο του  μπακαλιάρου από τυχόν αγκάθια και κόκαλα, τον πλένουμε καλά και τον σκουπίζουμε να φύγουν τα πολλά νερά.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει καλά, και αρχίζουμε το σοτάρισμα των κρεμμυδιών.

Μετά από δύο τρία λεπτά χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη, το σκόρδο, την σταφίδα, το θυμάρι και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια μας.

Προσθέτουμε το κονκασέ, την δάφνη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε την φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις.

Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί και επάνω τους τοποθετούμε  τα φιλέτα του μπακαλιάρου.

Βάζουμε στο φαγητό την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό ώστε η σάλτσα να σκεπάζει τον μπακαλιάρο.

Ψήνουμε για σαράντα λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.

Βγάζουμε από τον φούρνο το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά να τραβήξει τα πολλά υγρά και να κρυώσει ελαφρά.

 

Σερβίρουμε χλιαρό με βραστές πατάτες και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Tips

<p>Η τσιλαδιά μπορεί να γίνει το ίδιο γευστική και με ξιφία αλλά και με σφυρίδα, συναγρίδα ή ροφό.</p>