BACK

Πατάτες γιαχνί με σκορδάτο λουκάνικο Τήνου

Πατάτες γιαχνί μέ όλα τα αρώματα και τα μπαχάρια από την προσθήκη ενός εξαιρετικού παραδοσιακού Τηνιακού λουκάνικου. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

15 ροδέλες από παραδοσιακό σκορδάτο λουκάνικο Τήνου

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

1 κιλό πατάτες

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

2 φυλλαράκια δάφνη

1/2 φλυτζ. ψιλοκομμένο μαιντανό

5 ντομάτες φρέσκες περασμένες στον τρίφτη

αλάτι πιπέρι

Οδηγίες:

Τα λουκάνικα και όλα τα παράγωγα από τα χοιροσφάγεια στα νησιά οι νοικοκυρές τα συνδυάζουν με διάφορους τρόπους ώστε να φτάσει το κρέας για ολάκερη την χρονιά.

Άλλοτε με μακαρόνια, χυλοπίτες ή κριθαράκια και άλλοτε με χόρτα και λαχανικά φτιάχνοντας τις υπέροχες παραδοσιακές συνταγές που συναντάμε μέχρι και σήμερα.

Μία βόλτα στην αγορά της Τήνου με έβγαλε μπροστά στο κρεοπωλείο της οικογένειας Κρητικού.

Οι οικοδεσπότες, γιατί μόνο έτσι μπορείς να χαρακτηρίσεις τον άνθρωπο που μπαίνεις στο μαγαζί του και σου στέλνει ένα χαμόγελο απ την καρδιά του, σου  δίνουν όλες τις πληροφορίες για τα λουκάνικα, τις κρεμασμένες λούζες και τα τυράκια που έχουν αραδιασμένα στα ψυγεία τους.

Η κουβέντα μακραίνει βγαίνουν τα τσίπουρα, τεμαχίζονται τα πικάντικα βολάκια, και η κα Αντωνία μου εμπιστεύεται την συνταγή που κάνει ακόμα και σήμερα.

Πατάτες μπλουμ με Τηνιακό λουκάνικο  δηλαδή πατάτες γιαχνί με λουκάνικα, μακαρόνια με κοκκινιστό λουκάνικο, γιουβέτσι με λουκάνικο και άλλα...

Φτάνουν και οι γιοί της, ακούνε για πατάτες μπλουμ και εξιστορούν τις γευστικές τους εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους από την μαγειρική της μάνας!

Γινόμαστε μια μεγάλη παρέα τα τσίπουρα ξαναγεμίζουν τα χαμόγελα πληθαίνουν και οι ιστορίες πολλαπλασιάζονται.

Φεύγω γεμάτος με συναισθήματα, ενθουσιασμένος και φορτωμένος με λουκάνικα, λούζες, πικάντικα βολάκια, με ένα χαμόγελο και ένα ευχαριστώ να πηγάζει απ την καρδιά μου.

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτρια ανομοιόμορφα κομμάτια.

Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά τα λουκάνικα.

Προσθέτουμε τις πατάτες και την τριμμένη ντομάτα, την δάφνη και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Λίγο πριν την τελική φάση ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

 

Σερβίρουμε μαζί με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, βολάκι Τήνου και ελιές.