BACK

Κουκουναρόπιτα Λήμνου

Με καλαμποκίσιο αλεύρι φτιάχνεται αυτό το  αρτοσκεύασμα που μας προτείνει η γλυκιά  Σοφία από την "Σοφία της Φύσης". 
 Και επειδή οι Λημνιοί το καλαμπόκι το λένε κουκ'νάρα, το παρασκεύασμα το ονομάζουν κουκουναρόπιτα. Τρώνε, βλέπετε, κι αυτοί κάμποσα φωνήεντα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

750 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκίσιο,
2 κουταλιές σπόρο μάραθου ή γλυκάνισο,
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ,
1 φλιτζάνι λάδι,
1 σφηνάκι κονιάκ,
1 ποτήρι πετιμέζι

Οδηγίες:

Βάλτε σε ένα λεκανάκι 4 φλιτζάνια αλεύρι καλαμποκιού μαζί με 2 κουταλιές γλυκάνισο ή σπόρο μάραθου και μια καλή κουταλιά μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε το, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε εκεί 1 φλιτζάνι λάδι και 1 σφηνάκι κονιάκ. Ανακατέψτε και τρίψτε το μείγμα με τις παλάμες. Προσθέστε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί, για να γίνει κουρκούτι πηχτό που να μην πέφτει μόνο του από το κουτάλι. Αλείψτε με λάδι ένα ταψί, πασπαλίστε το με μπόλικο σουσάμι και αδειάστε το μείγμα. Προσέξτε να μην είναι παχύ αλλά ένα έως ενάμισι δάχτυλο λεπτό. Ισιώστε το με βρεγμένο κουτάλι και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι όλη την επιφάνεια.

Ψήστε το στους 175° C σε προθερμασμένο φούρνο. Χρειάζεται 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Τραβήξτε το τότε για μια στιγμή και περιχύστε το με 1 ποτήρι πετιμέζι- ξαναβάλτε το στο φούρνο για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί.

Tips

Αν δεν έχετε πετιμέζι, περιχύστε την κουκουναρόπιτα με ζεστό μέλι, επίσης 1 ποτήρι.
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: