BACK

Κλασική σάλτσα μπεσαμέλ

Η μπεσαμέλ η λευκή αυτή γευστική κρέμα είναι το βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές όπως το παστίτσιο, ο μουσακάς, και τα μακαρόνια φούρνου.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.9 (9 votes)

Συστατικά:

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1 κ.γ.  φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι

Οδηγίες:

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα μας.
Εάν την θέλουμε αραιή προσθέτουμε λίγο παραπάνω γάλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.

Για περισσότερη γεύση αν θέλετε προσθέστε και κίτρινα τυριά τριμμένα.

Tips

Εάν προσθέσουμε 2 κρόκους αυγού και 100 γρ τριμένη γραβιέρα Κρήτης και ανακατέψουμε καλά φτιαχνουμε την σως “ sauce mornay “ Μπορούμε να διατηρήσουμε την μπεσαμέλ στο ψυγείο για 2-3 μέρες, πολύ καλά σκεπασμένη και για να μην κάνει κρούστα βάζουμε μία μεμβράνη σε επαφή με την κρέμα.