BACK

Αστακουδάκια του Σιδερή

Μια απλή συνταγή με αστακό, που όμως νοστιμίζει το τραπέζι μας. Δοκιμάστε τη με μία λευκή φρέσκια Σαντορίνη.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.5 (2 votes)

Συστατικά:

4 αστακουδάκια μέτρια
4-5 ώριμες ντομάτες
500 γρ. περίπου κριθαράκι χοντρό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες:

Βράζουμε νερό με αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα αστακουδάκια για 20-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους. Όταν γίνουν, τα ακουμπάμε με τη ράχη σε ξύλινη τάβλα και με μαχαίρι τα ανοίγουμε στη μέση με κατεύθυνση από την κεφαλή προς την ουρά.

Αφαιρούμε το καβούκι από την ράχη του και προσεκτικά το έντερο που ξεκινά από την ράχη και καταλήγει στην ουρά. Κόβουμε τα πόδια και τις δαγκάνες.

Αφαιρούμε τα κεφάλια. Τεμαχίζουμε τα σώματα των αστακών σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Αποφλοιώνουμε αν θέλουμε τις ντομάτες και τις ξύνουμε στον ξύστη.

Σε φαρδιά αλλά όχι βαθιά κατσαρόλα καίμε ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κομμάτια των αστακών και τα ποδαράκια με τις δαγκάνες. Τα φέρνουμε λίγες βόλτες να τα νοστιμίσει το λάδι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες.

Ανακατεύουμε λίγο να πάρουνε λίγες βόλτες τα υλικά. Αφήνουμε να μυρίσει και να γλυκάνει η ντομάτα.

Προσθέτουμε το απαραίτητο νερό για να βράσει το κριθαράκι. Αν θέλουμε συμπληρώνουμε και με λίγο από το νερό που βράσαμε τους αστακούς.

Θα προσέξουμε να το κάνουμε με κουτάλα, ώστε να μην πάρουμε και την άμμο που συνήθως οι αστακοί κρατούν και κατασταλάζει ή αιωρείται προς τον πάτο της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μόνο λίγο στην αρχή. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιεί το νερό του.

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: