BACK

Αλμυρή Πίτα με Κολοκύθα με Πλιγούρι

Η κολοκύθα ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά του φθινοπώρου γίνεται πίτα! 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (2 votes)

Συστατικά:

500 γρ.φύλλο κρούστας

2 κιλά κίτρινη κολοκύθα ( σάρκα καθαρισμένη)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
250 γρ. μυζήθρα τριμμένη
6 μεγάλα αυγά
3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού γάλα
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού πλιγούρι
3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
Πιπέρι
Λίγο σουσάμι
 

 

Οδηγίες:

 

Ξύνετε το κολοκύθι. Το βάζετε σε ένα σουρωτήρι και το ανακατεύετε με το αλάτι. Το αφήνετε 30’ μέσα στο σουρωτήρι, κατόπιν το στύβετε με τα χέρια σας, λίγο λίγο κάθε φορά, για να βγάλει τα περιττά υγρά.

Αναμειγνύετε τη φέτα με τη μυζήθρα, τα 5 αυγά χτυπημένα, το γάλα, το πλιγούρι και το 1/3 από το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε και το ξυσμένο κολοκύθι και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας σε καλά λαδωμένο ταψί αλείφοντας το κάθε φύλλο με λάδι και αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί. Απλώνετε στο κέντρο το μείγμα με το κολοκύθι και τα αυγά και ισιώνετε την επιφάνεια.


Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάλι με λάδι κάθε φύλλο. Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα σχηματίζοντας κόθρο και χαράζετε την πίτα. Πασπαλίζετε με σουσάμι. Περιχύνετε το τελευταίο φύλλο με το τελευταίο αυγό χτυπημένο με λίγο λάδι. Ψήνετε την κολοκυθόπιτα στο φούρνο 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

 

 

 

Tips

Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το σχήμα της πλεξούδας. Θα τοποθετήσετε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο, αφού τα αλείψετε με λάδι, και κατόπιν θα βάλετε κατά μήκος τη γέμιση κολοκυθιών. Έπειτα θα τυλίξετε σε ρολό. Θα φτιάξετε συνολικά 3 ρολά και θα τα πλέξετε κοτσίδα. Θα ενώσετε τις άκρες της κοτσίδας με λίγο αυγό και θα την πασπαλίσετε με σουσάμι. Μετά την ψήνετε κανονικά.