BACK

The Sushi Bar, κάθε μπουκιά και μια μοναδική απόλαυση

Στο The Sushi Bar, κάθε μπουκιά είναι όντως  μια μοναδική απόλαυση! 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Όταν γύρισα από την Αμερική, στην Ελλάδα δεν υπήρχε sushi ούτε κι αν έψαχνες με το τηλεσκόπιο. Όταν λοιπόν σύντομα  άνοιξε το πρώτο Sushi Bar  στο Παγκράτι, ο ενθουσιασμός στην παρέα μας ήταν απερίγραπτος. Κάπου με τα χρόνια χαθήκαμε αλλά πρόσφατα το επισκέφτηκα και κατάλαβα ότι η πολυετής πείρα τους -  18 ολόκληρα χρόνια- έχει πλέον ανεβάσει την κουζίνα του Sushi Bar σε ανώτερα επίπεδα.  Δεν είναι από τα μαγαζιά που το παίζουν «δήθεν» όπως πολλά άλλα κατά πολύ νεώτερα σε αυτού του είδους την  κουζίνα, αλλά έχουν κρατήσει ποιότητα και σωστές τιμές στο έπακρον. 

 

Η ομάδα του The Sushi Bar έχει αυτό που εκτιμώ εγώ τουλάχιστον σε ένα μαγαζί. Ξέρουν το αντικείμενο τους απ έξω κι ανακατωτά. Δεν είναι τυχαίο που ο ένας από τους συνέταιρους , ο Βαγγέλης  είναι ωκεανολόγος – βιολόγος! O δεύτερος συνέταιρος, ο Νίκος, είναι απίστευτος γνώστης και οι δυο τους έχουν ταξιδέψει στην Ιαπωνία πιο πολλές φορές από όσες φανταζόμουν, για  να απολαύσουν  την κουλτούρα γύρω από  την κουζίνα που τόσο αγαπούν.  Ο Νίκος μου λέει ιστορίες από την συνάντηση του με τον  Jiro Ono, τον πιο αξιοσέβαστο Ιάπωνα Sushi master παγκοσμίως  και βλέπω τα μάτια του να λάμπουν  από δέος. 
Παρατηρώ συνεχώς τον  Sushi master  στον ανοιχτό πάγκο του Sushi Bar που ακούραστα δουλεύει και μου μοιάζει σαν ένας σαμουράι της κουζίνας.  Όποιος έχει δει το φιλμ  Jiro dreams of Sushi, έχει εντρυφήσει στο να καταλαβαίνει τον καλό σεφ  από την προσήλωση του ακόμα και στο πιο απλό maki roll. 



Σε τι γλώσσα συνεννοείστε, ρωτώ τον Νίκο.  Όλα τα πιάτα τα έχουμε αριθμήσει για να τα καταλαβαίνουμε όλοι  και καλούμε μεταφραστή κάθε φορά που δουλεύουμε τα καινούργια πιάτα, μου απαντά. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό,  να θέλεις να έχεις  μόνο τον καλύτερο που ούτε καν μια κοινή γλώσσα δεν έχεις να μοιραστείς.  Στην ανοιχτή κουζίνα θαυμάζω τον Sushi master να φιλετάρει τα  λαχταριστά nigiri και sashimi που θα φάω και ξαφνικά νοιώθω μια έντονη  σιελόρροια .


Δοκίμασα την σαλάτα ρόκας με τον ψιλοκομμένο  ολόφρεσκο σολομό που τα παιδιά φέρνουν με δική τους παραγγελία από μια φάρμα στη Νορβηγία κάθε δεύτερη μέρα.  Δεν είναι να απορείς που αυτό το πιάτο φεύγει σχεδόν με κάθε παραγγελία. Είναι ίσως από τις καλύτερες σαλάτες που έχω δοκιμάσει τελευταία.




Για όσους δεν αλλάζουν τις ελληνικές συνήθειες τους και θέλουν το ψάρι τους ψημένο, ο Sushi master ετοιμάζει σολομό που μαρινάρει ολοβραδίς. Την  στιγμή της παραγγελίας ποσάρεται και σερβίρεται  πάνω σε φύλλο φυκιού με μια σαλτσούλα με soya sauce και mirin τόσο πικάντικη όσο ακριβώς πρέπει. Μερικά sushi φτιαγμένα από την κοιλίτσα του σολομού που έχει πιο πολύ λιπάκι, ο σεφ τα καψαλίζει από πάνω με φλόγιστρο δίνοντας  τους μια καπνιστή γεύση.

Ο Νίκος μου εξηγεί κάτι που έτσι κι αλλιώς όποιος γνωρίζει από sushi το ξέρει.
Το καλό γιαπωνέζικο nigiri έχει τρεις βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι το ρύζι. Η ποιότητα αλλά και η μυστική συνταγή του μαριναρίσματος που κάθε σεφ την δουλεύει για χρόνια πριν τελικά φτάσει να την χρησιμοποιήσει όταν γίνει ο κεντρικός σεφ. Ο δεύτερος  είναι το φιλετάρισμα ενός καλής ποιότητας ψαριού.  Από ολόκληρο το ψάρι που βρίσκουν τα παιδιά από δικούς τους ψαράδες που συνεργάζονται, μόνο το 30% του ψαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλέτο. Το υπόλοιπο  είναι εντελώς για άλλες χρήσεις. Με αυτό σαν δεδομένο, το γεγονός ότι κρατούν τις τιμές τόσο χαμηλά είναι αξιοθαύμαστο.  Κάθε πρωί μιλούν τηλεφωνικά με τους διάφορους ψαράδες ανά την Ελλάδα και αποφασίζουν ποιο ψάρι θα έρθει στην Αθήνα. Κάθε μέρα ο Sushi master δουλεύει με ό,τι φρέσκο βρεθεί.  
Ήμουν τυχερή και υπήρχε  ολόφρεσκος  βονίτης που μόλις είχε έρθει από την Μηχανιώνα! Ο σεφ μας το αρωμάτισε με λίγο κόλιανδρο φρέσκο και μια μικρούτσικη ροδέλα από πιπεριά τσίλι. Αριστούργημα! Δοκίμασα επίσης φρέσκο πελαγίσιο λαυράκι  φιλέτο με κομματάκια φρέσκιας τζίντζερ και σχοινόπρασο,  ένα πιάτο με μια “tai chi”  ισορροπία που μόνο ένας Ιάπωνας σεφ μπορεί να καταφέρει. 





Ο τρίτος παράγοντας για ένα καλό sushi bar είναι το τζίντζερ. Ενώ πολλά μαγαζιά, ακόμα και αστεράτα, έχουν πίκλα τζίντζερ κονσέρβα, στο Sushi Bar φτιάχνουν  την δική τους πίκλα και πραγματικά κάνει τεράστια διαφορά.  Δεν χρειάζεται παρά να πάτε να δοκιμάσετε μια φορά για να δείτε τι εστί το αληθινό PICKLED GINGER!!

Στο τέλος καταφθάνει ένα πεντανόστιμο παγωτό  με ταχίνι και σουσάμι αρωματισμένο με wasabi, αλλά επίσης έχουν  παγωτό με matcha, το πράσινο τσάι της Ιαπωνίας . Για τους λάτρεις των ευρωπαϊκών γλυκών,  υπάρχει μία απίστευτη τάρτα σοκολάτας με μπόλικο τσίλι που φτιάχνει ειδικά για τα μαγαζιά τους ειδικευμένη ζαχαροπλάστης.





 

Τα Sushi Bar έχουν delivery που εξυπηρετεί τις γύρω περιοχές των τριών μαγαζιών τους, διαθέτει ειδικούς  πριβέ χώρους που μπορείτε να κλείσετε για να κάνετε πάρτι ή κάποια άλλη εκδήλωση, αλλά και εκπληκτικό catering.

Το καλύτερο σας το άφησα για τελευταίο. Μερικές μέρες την εβδομάδα τα Sushi Bar προσφέρουν όσα maki θέλει κανείς να παραγγείλει μόλις για 22 ευρώ. Υπάρχει ποικιλία από 70 συνδυασμούς maki rolls. 
Όσοι αγαπούν το γιαπωνέζικο και θέλουν να δοκιμάσουν διάφορες γεύσεις δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το πιο κοντινό τους  Sushi Bar  τις ακόλουθες μέρες:


The Sushi Bar | Ν. Ψυχικό κάθε Τρίτη 19.30-00.30 και κάθε Πέμπτη 12.30-00.30
The Sushi Bar | Παγκράτι κάθε Τρίτη, Πέμπτη & Σάββατο 19.30-00.30
The Sushi Bar | Π. Φάληρο κάθε Τρίτη 19.30-00.30 και κάθε Κυριακή 12.30-00.30


Επίσης για να γιορτάσουν τα 18 χρόνια λειτουργίας τους, κάνουν δώρο το αγαπημένο  πιάτο του κάθε πελάτη για 18 μέρες (από 31 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου). Αυτό το δώρο ισχύει μόνο για το dine in και εφόσον προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο εστιατόριο.

Μία Ιαπωνική παροιμία λέει ότι, κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι που δεν έχεις ξαναφάει, προσθέτεις στη ζωή σου 75 ημέρες. Οπότε με τόσα πιάτα που θα φάτε μόνο με 22 ευρώ, ένα είναι σίγουρο, ότι θα μακροημερεύσετε!!


The Sushi Bar Ν. Ψυχικό
Γεωργίου Βλάχου 38, T: 2106729333

The Sushi Bar  Παγκράτι
Πλατεία  Βαρνάβα
Τ: 2107524354

The Sushi Bar  παλαιό Φάληρο
Άτλαντος 1
T :210 9802111, 9802210

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις