Τα σαλιγκάρια μαζεύονται μετά την πρώτη βροχή του φθινοπώρου. Μέσα σε ένα καλάθι τοποθετούμε ένα κλαδί θυμάρι και τα σαλιγκάρια. Τα αφήνουμε στο καλάθι καλυμμένα, για να μη μας φύγουν, για 3 μέρες, μετά τα πλένουμε σε αλατόνερο πολλές φορές και τα χτυπάμε (τα γυρίζουμε στο νερό) για να βγάλουν όλα τα σάλια τους. Με μπόλικο νερό τα ξεπλένουμε μέχρις ότου δεν βγάζουν καθόλου σάλια.
Τότε τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε τις άκρες (τα ξεκοιλιάζουμε). Τα ξεπλένουμε και πάλι για να φύγουν τα ψιλά κομματάκια από το κέλυφος. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 4-5'. Τα ξαφρίζουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Σε ρηχή κατσαρόλα τοποθετούμε το λάδι και τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν, προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το φύλλο δάφνης και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για λίγο. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
Αν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε με φλομάρια ή ρύζι, θα βάλουμε λιγότερα κρεμμύδια και θα προσθέσουμε νερό στο τέλος για να έχουμε 2 ποτήρια ζουμί για 1 ποτήρι φλομάρι ή ρύζι.
Συνταγή από το βιβλίο Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας