BACK

Πιτάκια με τόνο, αυγά και ντομάτα

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας το φύλλο, αλλά αν δεν έχετε χρόνο πάρτε φύλλο σφολιάτας ή κουρού.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:


Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι
2/3 φλιτζανιού νερό
1/3 φλιτζάνι σέρι
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τόνο στραγγισμένο
2 βραστά αυγά
2 ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ξύσμα από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες:

Για τη ζύμη: Ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει και το ανακατεύουμε με το νερό, το κρασί, το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και προσθέτουμε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί. Την τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε 2-3 ώρες μέχρι να ανοίξουμε  φύλλο με τον πλάστη. 

Για τη γέμιση: Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και τις ρίχνουμε στο σοταρισμένο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά.

Ψιλοκόβουμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με τον τόνο, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και τη κόβουμε σε μικρούς δίσκους  (περίπου 6-8 εκ.) με το κουπ πατ. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε δίσκο, βρέχουμε εσωτερικά γύρω γύρω με νερό, διπλώνουμε στη μέση και πατάμε με τα δάχτυλα να κολλήσουν οι άκρες.

Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα και τα σερβίρουμε ζεστά.

Tips

Ο τέλειος μεζές για παγωμένη ρετσίνα
Προέλευση:
Κύριο συστατικό: