1. Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια ή την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αλατίζουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε για 1 ώρα σε τρυπητό να στραγγίσει.
2. Στύβουμε για να φύγουν τα υγρά και προσθέτουμε τη φρυγανιά, το τυρί, το μάραθο, χτυπάμε τα αβγά και ανακατεύουμε.
3. Λαδώνουμε ένα ταψί 30 x 35 εκ., ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με φύλλο, κόβουμε σε κομμάτια, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 200°C, μέχρι να πάρει χρώμα για περίπου 30΄-35΄.
Η κολοκυθόπιτα φτιάχνεται σε κάθε τόπο με μικρές παραλλαγές.
Παραλαγή: Μπορούμε να ψήσουμε την πίτα και χωρίς φύλλο. Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Στρώνουμε τη γέμιση, πασπαλίζουμε την πίτα με αρκετό τυρί (από το ίδιο που βάλαμε στην πίτα) και ψήνουμε όπως παραπάνω.
Κυκλάδων Γεύσεις της Νικολέττας Δελατόλα - Φωσκόλου Τήνος 2006