BACK

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

Οι Γάλλοι πολλές φορές προσθέτουν κρούστα πάνω από τις σούπες τους έτσι ώστε η γεύση να είναι πολύ πιο συμπυκνωμένη μέσα στα μπωλ. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.2 (5 votes)

Συστατικά:

2 κιλά κρεμμύδια μεγάλα
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 λίτρα ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
½ κουταλιά της σούπας βασιλικό
250 γρ. γραβιέρα Κρήτης ή άλλο τυρί που λιώνει εύκολα, κομμένο σε κύβους των 2 ½ εκ
1 πακέτο  σφολιάτα 
1 αβγό χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στη μέση και κατόπιν σε χοντρές φέτες.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι μαζί και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρώς, γύρω στα 15 λεπτά. Κάθε τόσο ρίχνουμε μια ματιά, για να μην καούν και προσθέτουμε λίγο ζωμό, εάν χρειαστεί. Όταν τα κρεμμύδια έχουν πάρει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό και τα μυρωδικά. Ανεβάζουμε στη φωτιά. Όταν βράσει η σούπα, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά.

Τοποθετούμε τη σούπα σε 8 πυρίμαχα σκεύη ή βαθιά πυρίμαχα μπολ με διάμετρο γύρω στα 12 εκ. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λίγο μέσα στα σκεύη. Προσθέτουμε το τυρί.

Εν τω μεταξύ ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι της σφολιάτας σε ένα τετράγωνο των 48 εκ. από κάθε πλευρά. Κόβουμε το κομμάτι σε 4 ίσα τετράγωνα 4 εκ. μεγαλύτερο από τη διάμετρο των μπολ. Αλείφουμε την περιφέρεια του κάθε κομματιού σφολιάτας με το αβγό και τo γάλα και τοποθετούμε πάνω από κάθε μπολ, πιέζοντάς το γύρω-γύρω, για να κολλήσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, γύρω στα 20 λεπτά. Κατεβάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως, σπάζοντας τη ζύμη έτσι, ώστε να πέσει μέσα στη σούπα σαν ψωμί.

Tips

Φτιάξτε τον δικό σας σπιτικό ζωμό. Θα κάνει όλη την διαφορά στην γεύση.